Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Doğuş Çay İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Aslıhan Yılmaz ile Zeliha Bayar, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi, “AKP’ye karşı üniversitene, okuluna, ülkene ve geleceğine sahip çık. Haydi, 1 Mayıs’a - Gençlik muhalefeti” yazılı afişleri Atmeydanı Mahallesi’nde yer alan Rize Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü önündeki elektrik panosuna astı.

MOBESE GÖRÜNTÜLEDİ

Polis, MOBESE kameralarınca tespit edilen afiş asma olayı ile ilgili inceleme başalattı. Rize Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne çağrılan öğrencilerin ifadelerine başvuruldu. Öğrencilere daha sonra Kabahatler Kanunu’na göre “izinsiz afiş asma” gerekçesiyle 169’ar lira para cazesı kesti.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI AÇILDI

Yaşanan olayın ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü iki öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı. Okul yönetimi, iki öğrenciyi savunma yapmaya çağırdı. Aslıhan Yılmaz, “O gün 1 Mayıs’a 4 gün vardı. Gençlik muhalefeti 1 Mayıs çağrısı yaptığı el ilanlarını dağıtmıştı. Bizde  ilanları kaldığımız yurt binasının dışında bulunan direklere yapıştırdık. Polis MOBESE kayıtları gerekçe göstererek bizlere kabahatler kanununa aykırı davrandığımız gerekçesiyle 169 lira para cezası kesti. Ardından hakkımızda disiplin soruşturması başlatıldı. Buna hiçbir anlam veremedik. Ne yurt ne de okul içerisinde yönetmenliklere aykırı bir davranışımız söz konusu değil. Yasal bir eyleme katılmak suç sayılıyor. Bize para cezası kesen polis, sokak, cadde ve aydınlatma direklerine afiş ve el ilanları yapıştıran hiçbir siyasi partiye ceza yazmıyor, onların hakkında soruşturma açmıyor ancak bizlere gelince kabahatler kanunu diye para cezası yazabiliyor. Polis gençlerin hiçbir konuda ses çıkartmasını istemiyor. Üniversiteninde polisten pek farklı düşünmediği de açtığı disiplin soruşturmasıyla açıkça gözüküyor” dedi.