Fiziksel ve zihinsel engelleri nedeniyle yaşıtları gibi askere gidemeyen gençlerin, temsili olarak vatani görevlerini yerine getirmeleri için başlatılan 1 günlük askerlik uygulamasından yararlanan 87 engelli genç, Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin düzenlendiği asker eğlencesinde bir araya geldi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) açık otopark alanında düzenlenen gecede, asker adayları davul- zurna eşliğinde doyasıya eğlendi. Türk bayrağı işlemeli yazmaları boyunlarına takan engelli gençler, aileleri tarafından 'En büyük asker, bizim asker' sloganları arasında omuzlara alındı.

Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ve asker ailelerinin katıldığı gecede konuşan Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez, engellilerin de vatan için her göreve hazır ve görev verilmesinin yeterli olduğunu söyledi. Garnizonun kapısından girme, o havayı teneffüs etme, elbiseleri giyme, ant içmenin kendileri için büyük gurur kaynağı olduğunu belirten Sönmez, 10 Mayıs günü yapılacak temsili törende çakı gibi asker olacaklarını söyledi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ise, önemli bir geceye ev sahipliği yaptıkları için mutluluk duyduğunu ifade etti. Bu topraklarda yaşayan insanların damarlarında vatanseverlik, milli ve kardeşlik duyguları olduğunu anlatan Pala, şöyle dedi:

"Peygamber ocağı olan askerlik, bu duyguların yaşanabildiği ve her gencin ödemesi gereken bir vatan borcudur. Bu görevi yapmak isteyen insanlar var. Maalesef yapmak istemeyen insanlar da var. Askerlik için gönüllü olan engelli kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Türkiye sahip olduğu tarihi ve değerleriyle çok önemli bir ülkedir. Bu topraklar, doğudan batıya her insanın çarpışmasıyla kazanılmıştır. Bu ülkenin kardeşliğini bozmak isteyenlere karşı hep birlikte duracağız. Geceye katılan tüm askerlere ve ailelerine teşekkür ediyoruz."

ENGELLİ VATANDAŞLARDAN ANLAMLI ADIM

Vali Yardımcısı Mustafa Güney, 10 Mayıs’ta başlayacak olan Engelliler Haftası sebebiyle gençlerin bir günlüğüne askere gideceğini söyledi. Bazı insanların sahte rapor alarak askere gitmediği bir ortamda engellilerin vatani görevini yapmasını da anlamlı bulan Güney, "Askerlik de sosyal hayatın bir parçasıdır. Engelliler de bu duyguyu yaşamak istiyor. Devlette sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik alanda engelli olmayan insanlar gibi yaşamalarını sağlıyor. Bu kapsamda eğitim, meslek kazandırma çalışmaları yapıyoruz. Engellilere maaş vermek önemli değil, bir iş sahibi yapabilmektir. Devletin de hedefi budur" 

85 YAŞINDA ASKER OLACAK

Engelli askerler adına konuşan ve grubun en yaşlı kişi olan 85 yaşındaki Mümin Öztürk ise, kendisi için unutulmaz bir hatıra olacağını söyledi. 1948 yılında askerliğini Bulgaristan’da yaptığını, 1950'de de Türkiye’ye geldiğini hatırlatan Öztürk,

"En büyük hayalim Türkiye’de askeri lisede okumaktı. Mümkün olmayınca en azından Mehmetçik olmayı arzuladım. 3-4 ay önce hastanede karşılaştığım komutanlar, engelli vatandaşlarla beraber bir günlüğüne askere alınabileceğimi söyledi. Hemen müracaat ettim. Bize bu imkanı sağlayan Bursa Kent Konseyi’ne ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teşekkür ederim" dedi.

Konuşmaların ardından 87 asker adayı, Merinos AKKM Açık Sergi Alanı’na dev Türk bayrağının altında geldi. Asker adaylarının duygusal anlar yaşadığı törende, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Vali Yardımcısı Mustafa Güney ve Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri tarafından asker adaylarının ellerine kına yakıldı. Daha sonra engelli gençler, protokol üyeleriyle birlikte oyunlar oynadı. Asker eğlencesine katılan engelli gençler yarın Yalova Yolu üzerindeki Garnizon ve Jandarma Komutanlığı’na teslim olup, 1 günlük askerlik hizmetini yerine getirecek.



NG(FK/İD)