Antalya Çiçek Festivali'nin 8'incisi, bu yıl 25- 27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İnterflora, Antalya İhracatçılar Birliği, Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Kepez Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Süs Bitkileri Tanıtım Grubu, Süs Bitkileri İhracatçılar Derneği, Akdeniz Süs Bitkileri Üreticileri Derneği, Antalya Çiçekçiler Odası, Akdeniz Üniversitesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde düzenlenecek festivalde, 1 milyon 100 bin dal çiçek kullanılacak.

Çiçek Tertip Komitesi'nde bulunan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar ve destek veren kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Divan Talya Otel'de tanıtım toplantısı düzenlendi.

EXPO 2016 TANITILACAK

Bu yılki festivalde öne çıkacak en önemli unsur ise Expo 2016 Antalya olacak. Bu büyük organizasyonun halka ve çocuklara anlatılacağı festivalde, cumhuriyet meydanında led ekrandan Expo 2016 Antalya filmi üç gün boyunca izlettirilecek.

KESME ÇİÇEK ÇALIŞTAYI

İlki geçen yılki festival bünyesinde yapılan Kesme Çiçek Sektörleri Çalıştayı'nın ikincisi, ATSO'da 25 Mayıs Cuma günü olacak. Çalıştayda kesme çiçeğin üretimi, dağıtımı ve satışına ilişkin konular, sorun ve çözüm yolları ele alınacak.

1 MİLYON DAL ÇİÇEKLE SAAT KULESİ

Festivalde Antalya'nın simgelerinden Kalekapısı'ndaki Saat Kulesi'nin orijinal boyutlarına yakın ölçüde 1 milyon dal çiçek kullanılarak benzeri yapılacak. Festival süresince yapımı devam edecek Saat Kulesi'nin maketinin yapımına gençler ve çocuklar da katılacak.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Atilla Ocak'ın, Anadolu endemik bitkiler fotoğraf sergisi iki gün boyunca Cumhuriyet Meydanı'nda açık olacak. Ayrıca meydanda Expo 2016 Antalya için kurulacak dev bahçede kullanılacak çeşitli ağaç ve bitkilerin peyzaj düzenlemelerine ilişkin sergi de olacak.

Festivalin iki gününde saat 16.00 ile 21.00 arasında yine meydanda kurulacak sahnede çeşitli okulların öğrencileri, amatör genç seslerin müzik, halk oyunu ve dans gösterileri yapılacak. Palyaçolar da etkinliğe renk katacak.

BUKET TASARIM YARIŞMASI

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çiçek tasarım ustalarının en iddialı buketleri festivalde yarışacak. Bu yılki kortej ise Expo 2016 yürüyüşü olarak Büyükşehir Belediyesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürecek. Yürüyüşte halka 100 bin dal çiçek dağıtılacak.

ANTALYA'YA YAKIŞAN BİR FESTİVAL OLACAK

Çiçek Festivali Tertip Komitesi Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, festivalin önümüzdeki Expo sürecine ilişkin en önemli organizasyonlardan biri olduğunu söyledi. Toplamda 1 milyon 100 bin dal çiçeğin kullanılacağını belirten Bağdatlıoğlu, çiçek ve çocukların buluşturulacağı festivalin Antalya'ya yakışan bir şekilde yapılacağını kaydetti.

KENTİN YÜZ NAKLİ İÇİN BALKONLARA ÇİÇEK ÇAĞRISI

Antalya'nın balkonları, vazoları çiçekle dolu bir kent olmasını istediklerini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, Akdeniz Üniversitesi'nde ikinci kez yüz nakli yapıldığını hatırlatarak, kentin yüz naklini gerçekleştirmek için de tüm Antalyalıların balkonlarını çiçeklerle donatması çağrısında bulundu. Çandır, festivale katılan herkesin evine çiçekle döneceğini kaydetti.

ÇİÇEKTE TÜRKİYE LİDERİ

Türkiye'de 33 bin 500 dekarlık süs bitkisi üretim alanının 5 bin 900 dekarının Antalya'da olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, Türkiye'nin 75 milyon dolarlık ihracatının da 46 milyon dolarına Antalya'nın sahip olduğunu kaydetti. Erçin, 12 bin dekar kesme çiçek alanının 4 bin 120 dekar ile yüzde 34'üne sahip olan Antalya'nın 27 milyon dolarlık ihracatın da yüzde 87'lik kısmı olan 23.5 milyon dolara sahip olduğunu açıkladı. Erçin, Antalya'nın karanfil üretiminin de yüzde 55'ine sahip olduğunu söyledi.