Manisa Orman İşletme Müdürü Yalçın Akın, yaklaşan yılbaşı öncesi, yılbaşı ağacı olarak bilinen çam ağacının kesilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Yılbaşına kadar orman görevlilerinin ve birçok orman köylüsünün ormanlık alanlarda devriye gezmeye başladığını dile getiren Akın, vatandaşları fidan dikmeye davet etti. Ağaçların yılbaşı kutlaması için kesilmesinin ormanlara büyük zarar verdiğini hatırlatan Akın, “Ağaç türlerinin, kutlamalarda kullanılmak üzere kesilmesi ormanlara büyük zarar vermektedir. Süslemek için yapay ağaç kullanılmalı. Bir fidanın yetişip ağaç olması en az 10-15 yıl sürmektedir. Birkaç günlük keyif için ağaçlarımıza zarar vermeyelim” dedi.

HAPİS CEZASINA DİKKAT

Ormandaki ağaçların kaçak olarak kesilmesi durumunda 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilebildiğine dikkat çeken Akın, “Hapis cezasının yanı sıra para cezası da uygulanıyor. Kesilen ağaçların fidan olması durumunda ceza 1 kat arttırılıyor. İdari para cezalarını hakim, orman alanın yerine, ağaç cinsine ve sayısına göre belirliyor. Buradaki amaç ormandan kaçak kesimleri azaltmak. Vatandaşlarımıza önerimiz yılbaşında ağaç süslemek istiyorlarsa bizden istesinler. Ormanlarda yaptığımız ağaç kesimlerinde elde ettiğimiz çamları kendilerine verebiliriz” diye konuştu.

Akın, vatandaşların ormanlık alanlarda ağaç kesilmesine karşı duyarlı olmalarını, kaçak kesim yapanları 24 saat arayabilecekleri, “Alo 177” numaralı ücretsiz ihbar hattına bildirmelerini istedi.