Sayın Yazıişleri Müdürleri'ne, gün içinde geçtiğimiz 'İstanbul'daki kar' haberlerini derleyerek yeniden veriyoruz.


YENİDEN


------------- 


Faik KAPTAN--Elvan EZBER-Haluk ATALAY- Özgür ALTUNCU- Mustafa ÖZDABAK -Süleyman KAYA- İbrahim Yıldız-Ramazan ALMACAYIR- Ümit TÜRK- Hasan YILDIRIM-Ozan URAL/İSTANBUL,


İSTANBUL'da gece saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı gün içinde etkili oldu. Kar ve buzlanma, sabah işine gitmek için evlerinden çıkan İstanbullulara zor anlar yaşattı.  Yollardaki buzlanma kazaları da beraberinde getirdi. Bazı yollar tıkandı, deniz seferlerinde iptaller oldu, çok sayıda trafik kazası meydana geldi.   Buzda kayan hamile bir kadın beton zemine düşerek başından yaralandı. Boğaziçi Köprüsü kaza nedeniyle 1 saat trafiğe kapandı. Bir helikopter, kötü hava koşulları yüzünden Sarıyer'de sahildeki kazıklı yola indi.


BUZDA KAYAN HAMİLE KADIN ÖLÜMDEN DÖNDÜ


Kar şiddetli rüzgar ve buzlanma nedeniyle, İstanbullular yollarda büyük trafik çilesi çekti. Maltepe'de buz tutan yolda kayarak yere düşen 8 aylık hamile bir kadın başını beton zemine çarptı. Yaralanan kadın ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olay Maltepe Zümrütevler Mahallesi Güney sokakta 13.00 sıralarında meydana geldi. 8 aylık hamile olan Ayfer Tekin (30) çöp dökmek için evden dışarı çıktığında kar yüzünden buzlanan yolda dengesini kaybedip yere düştü. Yere düşen talihsiz kadın başını beton zemine çarptı. O sırada evde olan eşi Veli Tekin hemen sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri hamile kadını ambulansa alıp Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdı. Ayfer Tekin sedyeyle acil servisten içeri sokulurken kendisine refakat eden eşi Veli Tekin, "kardan kayıp düştü" diye konuştu. Başından yaralanan hamile kadının hastanede tedavi altına alındı.


METROBÜS O-1 YOLUNA GİRDİ


Mecidiyeköy seferini yapan metrobüs Okmeydanı mevkiinde, saat 10.45 sıralarında kötü hava koşullarında kayganlaşan yolda çelik halat bariyerlere çarptı. O-1 yolu Topkapı yönüne giren metrobüste bir yolcu il şoför hafif yaralandı. Kaza nedeniyle, metrobüs yolu ve aracın patlayan lastiklerinin onarımı sırasında, trafikte aksama yaşandı.


Darülaceze Durağı'ndan hareket eden Muhammet Toprak yönetimindeki 34 TN 2906 plakalı metrobüs, kayganlaşan yolda çarparak önce bariyerleri ve aydınlatma lambasını devirdi. Daha sonra O-1 yoluna girip, orta şeride kadar ilerledi. Metrobüs şans eseri ters yönden gelen araçlara çarpmadan durdu. Şok yaşayan yolcular şoförün kapıları açmasıyla yola indi. Düşerek hafif yaralanan yolculardan Ebru Arslan ile şoför Muhammet Toprak, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay yerine kısa sürede metrobüs tamir-bakım araçları sevk edildi. Yolcular aynı hattan gelen diğer metrobüslere aktarıldı. Metrobüsün bariyerlere çarpma anında patlayan tekerlekleri ve halat bariyerin onarımı nedeniyle trafikte yaklaşık iki saat aksama yaşandı.


HAVALİMANINDA SEFERLER NORMAL


Atatürk Havalimanı’nda alınan önlemler sonucu, uçakların iniş ve kalkışları kardan etkilenmedi, tüm seferler zamanında yapıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileri uçaklara kalkıştan önce pist başında buzlanmayı önlemek amacıyla anti icing, pistlerdeki buzlanmayı önlemek için de de-icing işlemlerinin devamlı olarak yapıldığını söylediler. Uçaklar, anti-icing adı verilen yöntemle buzlanmaya karşı korundu. Pist başına çıkmadan önce uçaklar kuyruğa girerek, alkol ve glikoz karışımı olan bu sıvıyla yıkandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, akşam saatlerinde don olayı bekledikleri ve tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:


“ 50 personel ve 49 araçla kar temizleme çalışmaları başlattık. Pistlerde kapanma durumu söz konusu değil. Pistlerde frenleme değerleri normal ve sürekli ölçüm yapıyoruz. Yarın akşama kadar kar yağışının süreceğini tahmin ediyoruz ve akşam da don bekliyoruz. Don olayına karşı pistlerde buz çözücü, de-icing işlemini yapıyoruz. Seferler normal olarak gerçekleştiriliyor.”


Bu arada THY’nin iç hatlarda İstanbul’dan Iğdır’a gitmesi gerek uçağı ile dış hatlarda Rusya’nın Simferepol kentine gidecek uçakları karşı meydanlardaki kötü hava şartları nedeniyle iptal edildi.


BOĞAZ'A SADECE BİR KAÇ SANTİMETRE KALA KALDIRIMA İNMEYİ BAŞARDI


 Yoğun kar yağışı ve fırtına sürerken Sarıyer Büyükdere sahilinde inanılmaz bir olay yaşandı. Eski Sarıyer Adliyesi'nin tam karşısında Kazıklıyol olarak bilinen yola helikopter indi. Olumsuz hava koşulları yüzünden acil iniş yapan Hattat Holdinge ait helikopter son anda karaya indi. Sahile teğet vaziyette duran Helikopterde Biri kadın ikisi erkek toplam 3 yolcunun bulunduğu öğrenildi. Balıkçı teknelerine çarpmaktan son anda kurtulan helikopter denize düşmesin diye yardıma balıkçılar koştu.


 HELİKOPTERİ İPLERLE KARAYA SABİTLEDİ


Helikopterini mucize bir şekilde indiren ve adı öğrenilemeyen pilot balıkçılarla birlikte halat çekerek helikopteri düşmesin diye sabitledi. Helikopterin indiği sahil yolunun tam karşısında bulunan restuarıntın sahibi Ali Alemdar, film sahnesine benzettiği olayı saniye saniye DHA'ya anlattı.


ÖNCE YOLA İNMEYİ DENEMİŞ


Alemdar, helikopterin ilk olarak yola inmeye çalıştığını karşısına iki minibüs ve bir minibüs çıkında yeniden manevra yapıp havalandığını ikinci bir hamleyle balıkçı teknelerinin üzerinden süzülerek sahil yolundaki yürüyüş parkuruna son anda indiğini anlattı. Yolculara yardıma koştuklarını ve valizleriyle birlikte yolcuları bir taksiye bindirip gönderdiklerini anlatan Alemdar, "Kaptanı da tebrik ettik" dedi.


ÜST GEÇİTTE ZOR ANLAR


Bu arada  Büyükçekmece'de de yağan kar nedeniyle buz tutan üstgeçitte yürümekte zorlanan vatandaşlar çareyi demir korkuluklara sarılarak kaymakta buldu. Kar nedeniyle otoyollarda trafik yoğunluğu oluştu. Araçlar, uzun süre oldukları yerde bekledi. Soğuk hava nedeniyle de bazı yerlerde buzlanmalar oldu. Bir üstgeçitte oluşan buzlanma vatandaşlara zor anlar yaşattı. İşine gitmek isteyenlerden okula giden öğrencilere kadar bütün vatandaşlar düşmemek için korkuluklara tutundu. İki eliyle korkuluklara sarılan vatandaşlar kayarak inmeye çalıştı. Bazı vatandaşların sıkıntıları yüzlerine yansıdı.


YOL TEMİZLENDİ, TRAFİK AÇILDI


Büyükçekmece D-100 Karayolu İstanbul İstikametinde etkili olan kar yağışı nedeniyle oluşan trafik sıkışıklığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışması sonucunda da yol temizlendi. Bu sırada bazı gençlerin evlerinin önünde kartopu oynadığı görüldü.  Büyükçekmece  Belediyesi yoğun kar yağışı olasılığı karşısında ilçe genelinde meydana gelebilecek herhangi bir olumsuzluğa anında müdahale edebilmek için 24 saat nöbet esasına göre kriz masası oluşturdu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, kriz masasını zor durumda kalan tüm vatandaşların günün her saatinde 0.212 - 444 0 340 nolu telefondan arayarak yardım isteyebileceğini belirtti.


GECEKONDU ÇÖKTÜ


Eyüp Sakarya Mahallesi Çavdar Sokak'ta bulunan tek katlı bir gecekonduda, saat 08:00 sıralarında şiddetli esen rüzgar nedeniyle çökme meydana geldi. Evde bulunan Remzi Ektir, kızı Pınar ile torunu Emel, çöken gecekondunun altında kaldı. Komşuların yardımıyla kurtarılan Remzi Ektir, şans eseri olaydan yara almadan kurtuldu. Başka bir gecekonduya alınan aile burada sağlık ekiplerinin gelmesini bekledi. Bir süre sonra olay yerine gelen sağlık ekipleri, anne ile kızını ambulansa bindirerek hastaneye götürdü. Remzi Ektir ise durumunun iyi olduğunu söyleyerek çöken gecekondudaki eşyalarını çıkarmaya çalıştı. İşsiz olduğu öğrenilen Remzi Ektir, “Birden bire güçlü bir rüzgar esti, zaten eski bir binaydı. İndiriverdi aşağıya. Evde ben, kızım ve torunum vardı. Allah razı olsun komşuların yardımıyla çıktık" diye konuştu. Gürültüyü duyunca evden çıktığını söyleyen Ektir'in komşusu Hüseyin Akbaş ise "Bir gürültü oldu sabah sabah, biz komşular koşarak gittik. Evin içinde üç kişi vardı birini kurtardık. Sonra çocukla annesini kurtardık mahalledeki arkadaşlarımızla. Büyük bir felaketten sağ salim kurtuldular" dedi. İtfaiye ve polis ekipleri, olay yerinde çöken gecekondu ile ilgili incelemeler yaptı. Gecekondunun başka bir aileye ait olduğu ve Ektir ailesinin evsiz oldukları için geçici olarak burada kaldıkları öğrenildi.


BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDE 13 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ TRAFİK DURDU


Boğaziçi Köprüsü Ankara istikametinde buzlanma nedeniyle saat 06.00 civarında 13 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi. Kazada 5 kişi hafif yaralandı. Köprü buzlanma nedeniyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Yaralılar çevre hastanelere kaldırıldı. Olay yerine çok sayıda polis ve ambulans sevk edildi. Kaza yapan araçları kurtarma çalışmaları devam ederken belediye ekipleri tuzlama çalışmasına başladı. Köprü girişlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Araç kurtarma ve tuzlama çalışmalarının ardından trafik saat 07.00 civarında kontrollü olarak verilmeye başlandı. Ancak sabah saatleri olması nedeniyle Anadolu'ndan Avrupa'ya geçiş istikametinde trafik yoğun seyretti.


BUZLANMA NEDENİYLE 1 KAMYON 4 TIR BİRBİRİNE GİRDİ


TEM Otoyolu Esenyurt mevkiinde yoldaki buzlanma nedeniyle 1 kamyon ve 4 TIR'ın karıştığı zincirleme trafik kazası yaşandı. Kaza nedeniyle tek şeride düşen yolda uzun araç kurukları oluştu. Kaza TEM Otoyolu Edirne istikameti Esenyurt Mevkii'nde saat 06.00 sıralarında meydana geldi. Yoldaki buzlanma nedeniyle hurda yüklü 34 KGS 46 plakalı kamyonun sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kamyon yol kenarındaki bariyerlere çarparak devrildi. Kamyonun kasasında bulunan hurdalar da yola savruldu. Kamyonun arkasından gelen 4 TIR aracı da duramayarak birbirine girdi. Zincirleme oluşan kazada, sürücüler hafif şekilde yaralandı. Kaza nedeniyle tek şeride düşen TEM Otoyolunda uzun araç kuyrukları oluştu. Yoldan çıkan TIR'lar çekiciler yardımıyla kurtarıldı.


ŞİDDETLİ RÜZGAR AĞAÇLARI DEVİRDİ


Zaman zaman saatteki hızı 60 kilometreyi bulan rüzgar, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Şiddetli rüzgar ağaçları yola devirdi. Silivri’den İstanbul’a giriş yapacağı tahmin edilen kar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayollarına ait tuzlama araçları Silivri, Kemerburgaz, Beylikdüzü ve Avcılar’a konuşlandırıldı. Sarıyer, Fatih, Beyoğlu, Eyüp, Güngören’de çok sayıda ağaç ve direk devrildi. Sarıyer Çayırbaşı, Bahçeköy yolu üzerinde devrilen meşe ağacı, itfaiye eri tarafından motorlu testere ile kesildi. Ağacın parçalarını itfaiye erleri yol kenarına taşıdı. Güngören Tozkoparan Mahallesi Sergi Sokak’ta 8 metre uzunluğundaki kavak ağacı devrildiği duvarı yıktı. Duvarın parçaları park halindeki bir araç da hasar oluşturdu. Ağaç testere ile kesilerek kenara alındı.


ŞİLE'DE KORKUTAN DEV DALGALAR


İki hafta önce bir gemi ile kıyı emniyetinin botunun battığı Şile'de bugün de şiddetli rüzgar ve yağmur hayatı felç etti. Rüzgarın etkisiyle oluşan dev dalgalar taşları ve balıkçı barınaklarındaki kasaları yollara kadar getirdi. İlçenin yüksek kesimlerinde ise kar yağışı etkili oldu.


(FOTOĞRAF)