Pınar ÇITAK KOYGUN-Özkan ARSLAN/İSTANBUL, TÜRK Konseyi Genel Sekreterlik binası açılış ve bayrak çekme törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev birlik ve dayanışma mesajları verdi.   Cumhurbaşkanı Gül, "Bu dayanışma neticesinde daha güçlü hale geleceğiz, daha zengin hale geleceğiz, hepimiz hak ve hukukumuzu daha iyi koruyacağız ve nihayetinde şüphesiz ki büyük Türk milletinin gurur kaynağı olacağız " derken, konuk Cumhurbaşkanı Nazarbayev, "Türk Birliği daimi olsun" diye konuştu.

Beşiktaş Balmumcu'daki Türk Konseyi'nin Genel Sekreterlik binası açılışı ve bayrak çekme törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile Türk, Kazak, Azeri ve Kırgız yetkililer katıldı. 

BU DEVLETLER KARŞILIKLI DAYANIŞMA AZMİNDEDİR


Bayrak çekme töreninden önce konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, " Bugün hep beraber Türk Konseyi'nin Genel Sekreterliği'nin açılışını ve bu vesileyle bütün üye ülkelerin ve Türki Cumhuriyetlerin bayraklarını göndere çekme merasimi vesilesiyle buradayız. Aslında 2009 yılından çok büyük bir tarihi kararı Nahcivan'da almıştık. Sayın Nazarbayev, Sayın Aliyev, Kıgızistan Cumhurbaşkanı, ben hep beraber orada uzun yıllar 'Türkçe Konuşan Devletler Topluluğu' adıyla düzensiz bir şekilde toplanan bu ruhu, bir anlaşmaya çevirdik. Bu tarihi anlaşmayı 2009 yılında Nahcivan'da imzalayarak, hep beraber Türk Konseyi adını verdik. Biz Türk Konseyi'ni kurduk. Bundan 2 ay önce de Bişkek'te bunun bütün anlaşmalarını imzaladık. Bizler çok büyük olan Türk milletinin farklı farklı devletleriyiz. Bu devletler karşılıklı birbirine saygı sevgi ve eşitlik çerçevesi içinde büyük bir dayanışma azmindedir. Nasıl dünyanın birçok kıtasında birçok bölgesinde, çeşitli konseyler çeşitli birlikler varsa, bu da bizim en tabi hakkımızdır. Tarih boyunca gelen, beraberliğimiz birliğimiz dirliğimiz ana yurtlarımız bunların hepsinin bugünkü küçülen dünyada biraraya gelip dayanışma göstermesi en tabii hakkımızdır. Bugün bu noktaya gelmemizde Türk dünyasının ak sakalı, Sayın Nazarbayev'in çok büyük katkısı çok büyük desteği olmuştur. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Bütün bu çabalarımız içerisinde en ısrarcı olan, herkesi motive eden ve en kararlı duran aramızdaki kişilerden biri Sayın Cumhurbaşkanıdır.Türk Konseyi'nin her toplantısına nerede olursa olsun daima iştirak etmiştir. En son Bişkek'te biraraya geldik ve dönem başkanlığını Kırgızistan'a devrettik. Kırgızistan'da Azerbaycan'a devredeceğiz ve gelecek sene Bakü'de olacağız" diye konuştu.

BU DAYANIŞMAYLA ÇOK GÜÇLÜ HALE GELECEĞİZ 


Ekonomik, siyasi, ticari, kültürel konularda karşılıklı sevgi, saygı, eşitlik çerçevesi içinde işbirliğine değinen Gül, " Gayet şeffaf bir şekilde tüm dünyaya açık bu dayanışmayı göstereceğiz ve bunda da çok azimliyiz. Çünkü Türk halkı bizden bunu bekliyor ana yurdumuzdan batıdaki Türkiye'ye kadar. Hatta devletlerimizin dışında birçok Türk toplulukları var, akraba toplulukları var. Onlar da bu dayanışmanın şüphesiz ki içindedirler. Bu dayanışma neticesinde daha güçlü hale geleceğiz, daha zengin hale geleceğiz, hepimiz hak ve hukukumuzu daha iyi koruyacağız ve nihayetinde şüphesiz ki büyük Türk milletinin gurur kaynağı olacağız" şeklinde konuştu.

TÜRK BİRLİĞİ DAİMİ OLSUN


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev de bir konuşma yaptı. Nazarbayev, " Bugüne kadar çok güzel işler yapılmıştı. Türk dili konuşan ülkelerin biraraya gelmesiyle oluşan Türk Konseyi'nin kurulmasını ve bayrağının göndere çekilmesini burada idrak etmiş bulunuyoruz. 20 yıl içinde bu konuda çok çalışma yapıldı" dedi. " Bugünkü sevincimiz her daim olsun" diyen Nazarbayev, " Türk birliği daimi olsun " diye konuştu. Konuşmaların ardından Türk Konseyi binasının ön bahçesinde törene katılan Türki Cumhuriyetler'in bayrakları tek tek göndere çekildi. Cumhurbaşkanı Gül ve Nazarbayev daha sonra birlikte Türk Konseyi'nin bayrağını birlikte göndere çekti.


PÇK ÖA (FOTOĞRAF)