Sainte Pulcherie Lisesi'nde düzenlenen ödül törenine Yaşar Kemal, Doğan Hızlan, Zülfü Livaneli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Yaşar Kemal’in romanlarındaki imgeleri kullanarak yazılan makaleler jüri üyeleri Doğan Hızlan, Zülfü Livaneli, Asuman Kafaoğlu Büke, Prof. Dr. Jale Parla, Prof. Dr. Nedret Öztokat tarafından değerlendirildi. Ödüle layık görülen makaleler jüri üyeleri tarafından açıklandı. Birinciliği Hisar School’dan Hazal Özdemir “Yaşar Kemal Romanında Başkaldırı" isimli makale, ikinciliği Sant Georg Avusturya Lisesi’nden Aytuğ Yıldırım “Troyalı Ozan" isimli makaleyle üçüncülüğü ise Notre Dame De Sion Fransız Lisesi’nden Alara Çakmakçı “Başkaldırı, Ama Nasıl" isimli makale ile kazandı.


Kabataş Erkek Lisesi’nden Yağmur Seçkin, Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Ada Meriç Eker, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi’nden Kaan Gündeş, Robert Kolej’den Yunus Emre Erdölen ise Mansiyon ödülüne layık görüldü.


Ödül töreninde konuşan Doğan Hızlan “İki yıldır burada genç kuşakların yazdıklarını okuyoruz. Gerçektende çok emek veriyorlar. Okuduklarını iyi algılıyor ve iyi anlıyorlar. İki ad seçilmişti. Geçen yıl Nazım Hikmet bu yıl Yaşar Kemal. Yaşar Kemal’in ne önemi var seçilmesinde? Konu başkaldırı. Bir yazarın yaşadıkları ve yazdıkları arasında paralellik yoksa okulda çok şüphe uyandırır. Kuşku uyandırır. Yaşar Kemal’de başkaldırı, bir insanın insan olmak için yaptığı bir başkaldırıdır" dedi.


Makale Yarışmasının birincisine ödülünü Yaşar Kemal verdi. Yaşar Kemal yaptığı konuşmada “Edebiyatımız batmayacaktır şimdi ona inanıyorum. Edebiyatımız hep batı edebiyatını taklit etti. Bizim müthiş bir kültürümüz var. Ama şimdi bugünlerde bozuldu bu kültürümüz. İstediği kadar bozsunlar. Bozulmayacak. Karacaoğlan bozulmayacak, Pir Sultan Abdal bozulmayacak. Türkücüler, hikayeciler, yazarlar bozulmayacak Türkiye’de" dedi. Ödül töreninin ardından öğrenciler tarafından çekilen fotoğrafların olduğu sergi gezildi.


HY (TT) (FOTOĞRAF)