453 KİTAP İLE 645 GAZETENİN YASAĞI BASIN CUMHURİYET BAŞSAVCISI TARAFINDAN KALDIRILDI


Toplantıda konuşan TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, "Yasağı çok seven bir ulus olmanın getirdiği zorluklar hem tek parti, hem koalisyon dönemlerinde ve 3 darbede de kitaplar maalesef baş suçluydu" dedi. Olcayto, Türkiye'de çok sayıda kitabın toplatıldığını, hem kitap, hem de filmlerin yakıldığını anlattı.


Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de, 3. Yargı Paketi kapsamında yasaklı 20 bin kitap üzerindeki yasağın 5 Ocak 2013 tarihine kadar kaldırılması gerektiğini belirterek, ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, 67 kitap ile 16 adet dergi ve gazetenin yasağının devamı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na talepte bulunduğunu ifade etti. Celal,  şunları söyledi:


"Emniyetin listesini tam olarak görme imkanımız olmadı ama edindiğimiz duyumlara göre İsmail Beşikçi'nin kitapları, 12 Mart ve 12 Eylül'de çeşitli davalarda yapılan, özellikle sol örgütlerin yaptığı savunmaların kitapları, Dersim hakkındaki kitaplar, birçok dini yayın ve Komünist Manifesto var. Basın Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral, 67 kitapla ilgili talep üzerine incelemesini yapmış ve bu vesileyle de 453 kitap, 645 gazetenin yasağını kaldırmış. Emniyetin talepleri, diğer unsurlar bize gösteriyor ki, devlet her ne şekilde olursa olsun, bu yasaklamalardan çok vazgeçmek niyetinde değil. Radikal kararların alınması gerekiyor. Bunların yenilenmemesi ve ilavelerinin olmaması için özellikle Terörle Mücadele Kanunu (TMK), Türk Ceza Kanunu (TCK) içinde müstehcenlik, din Atatürk'ü, Türklüğü koruma gibi bir çok maddelerin de kaldırılması gerekiyor. Çünkü, bu 20 bin tane kitabın yasağı kalksa da yeni yasakların geleceği endişesini yaşıyoruz. Hala yazarlar, yayıncılar yargılanıyor, bir çoğu da hapiste."


"VAAAY KİTABIN BAŞINA GELENLER"


Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yasaklanan kitapları inceleyerek, incelemesini "Vaaay Kitabın Başına Gelenler" adlı kitabında toplayan Emin Karaca da, Türkiye'de dönem dönem kitap yasağının önümüze geldiğini söyleyerek, "Ben başından sonuna kadar derleyeyim istedim" dedi.


Kitabının bazı bölümlerini paylaşan Karaca, "Şuna dikkat ettim ki, Cumhuriyet döneminde Nazım Hikmet'in kitapları adaletin pençesinden bir türlü kurtulamıyor. Benden önce de ara ara derleyenler olmuş Türkiye'de kitap yasaklarını. Oralardan da yararlandım. Çok güldüm ve onları fazla sıralamak istemedim artık. Mesela Karınca Duası var. Karınca Duası niye yasaklanır? Güldüm sadece " diye konuştu. Karaca, incelemenin 5 yıl sürdüğünü de söyledi.


DG (MK) (FOTOĞRAF)