Burhan Perkgöz, Türkiye'nin alternatif enerji kaynakları yönünden zengin ancak, fosil kaynakları yönünden fakir bir ülke olduğunu belirterek, enerjisinin yüzde 60'ını fosil kaynaklardan elde ettiğini hatırlattı. Türkiye'nin toplam enerji tüketiminin yüzde 50'sini  ithal ettiğini belirten Perkgöz, "Arz ve talep arasındaki ters orantı büyüyen Türkiye koşullarında yakın gelecekte büyük sorunlara yol açacak ve giderek artan cari açığa sebebiyet verecektir. Eğer enerjimizi fosil kaynaklardan elde etmeye devam edersek dışa bağımlılığımızın yanısıra çevre kirliliği de büyük boyutlara ulaşacaktır" dedi.

"YATIRIMLAR YÜZDE 7 ARTTIRILMALI"

Perkgöz, yatırım anlamında büyük tutarda yer alan enerji üretiminin yılda yüzde 7 büyütülememesi halinde oluşacak açığı tasarruf yöntemleri üzerinde ciddi anlamda yoğunlaşılması ile çözülebileceğini anlattı. Burhan Perkgöz, "Kullanıcıların da lehine olan tasarruf yöntemleri, yatırım maliyetinin düşük ve teşebbüsün bireysel olması ile beraber sürecin hızlı ve yatırımın kısa vadede kendini amorti etmesi anlamında oldukça caziptir. Bu durumu daha da cazip hale getirmek için tabiri yerindeyse tam bir seferberlik ilan edilmesi zorunludur" diye konuştu.

"AR-GE DESTEKLENMELİ"

Perkgöz, Türkiye’de Ar-Ge yatırımlarının koşulsuz ve yüzde 100 desteği, tasarruf ve izolasyon ürünlerinin üretimine yönelik yatırım yapacak firmaların yeni teşviklerle desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Burhan Perkgöz, enerji sektöründe, bilinçsiz izolasyon uygulaması yüzünden Türkiye'nin yıllık zararının yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"2011 yılında Türkiye 39 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiş. Ancak bunun yaklaşık 5 milyar doları doğru izolasyon uygulanmadığından dolayı havayı ısıtmaya gitmiştir. Havaya giden bu miktarla yılda en az 5 bin megavat kurulu güçte alternatif kaynaklardan elektrik elde etmemiz mümkündü. Eğer doğru izolasyon yapılmış olsaydı bugün enerji sektörümüz yüzde 10 civarında büyümüş olacaktı. Enerjiye Yatırım yapılmadığını varsaymamız halinde de havaya giden 5 milyar dolar cebimizde kalacaktı."

Nuhpol olarak izolasyon sektörüne hammadde sağlayan bir firma olduklarını, sektörün ihtiyaç duyduğu hammaddeleri üretmeye ve bu konuda her yıl yeni yatırım yapmaya devam ettiklerini söyleyen Perkgöz, örnek olarak 2012 için 3 milyon euro'luk yatırıma başladıklarını, gelecek 5 yıllık planlanlamanın şimdiden hazırlandığını ekledi.



MB(MB/İD)