CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Balıkesir'in Havran İlçesi Kalabak Köyü Eybek Dağı'nda çıkan ve 500 hektarlık orman alanının kül olmasına neden olan yangından sonra, Havran Çayı'ndaki balık ölümleri ile ilgili ilginç iddialarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlamısı istemiyle TBMM'ye soru önergesi veren Akova, Türkiye'nin en önemli zeytin, süt ve et üretim merkezlerinden biri olan, bölgenin temiz içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan, dünyanın en önemli oksijen depolarından biri olan Kazdağları'nda, yangın söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerin zehirli su boşaltıp boşaltmadıkları sorusuna yanıt aradı.

MADEN HAVUZUNDAKİ ZEHİRLİ SU

Yangın ve söndürme çalışmaları sonrası kendine gelen şikayetleri değerlendiren Nedret Akova, helikopterlerin denizden su almak yerine Kazdağları'nda bulunan bakır ve molibden madeninin çökertme havuzlarındaki suyu kullandığını ileri sürdü. Helikopterlerin boşalttığı suyun arazide kaldığını, daha sonra şiddetli yağmurlarla birlikte arazideki atıkların Havran Çayı'na ulaştığını ve balık ölümlerine neden olduğunu iddia etti. Akova önergesinde Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Kazdağları'nda çıkan yangının söndürülmesi esnasında bakır ve molibden madeninin çökertme havuzundaki su kullanılmış mıdır? Kullanıldıysa bu durumun yaratacağı zararlar ve sorumlular hususunda neler yapılacaktır? Havran Çayı'nda balık ölümlerinin arkasında maden işletmesinin zehirli sularının kullanılması bulunmakta mıdır? Balık ölümlerinin arkasında maden işletmesinin zehirli suyunun kullanımı bulunuyorsa, zararlar ve sorumlular hususunda neler yapılacaktır? Maden işletmelerinin oluşturdukları atık havuzlarını hangi kurum denetlemektedir? Denetlemeler sonucu atık havuz güvenliğini sağlayamayıp çevreye zarar veren maden işletmeleri tespit edilmiş midir? Çevreye zarar veren maden işletmeleri için ne gibi yasal prosedür izlenmiştir? Maden çıkarma faaliyetlerinin kısa dönemli karına karşın, uzun dönemde çevreye vereceği zararlara karşı ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?"



HD(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAF