Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi olan hocası Gülmira Tokombayeva'nın Ankara'daki evinde 1 Aralık 2011'de kalp krizi sonucu yaşamını yitiren dünyaca ünlü çellist Benyamin Sönmez'in Çatalarık Şehir Mezarlığı'ndaki kabri başındaki anma törenine, Sönmez'in annesi Fatma, babası Ünal, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kontrbas sanatçısı ağabeyi Mehmet Sönmez, sinema sanatçısı Tarık Akan, sanatçı arkadaşları ve sevenleri katıldı. Kabri başında duaların okunduğu anma töreninde, sevenleri Benyamin Sönmez ile ilgili hatıralarını anlattı.

'O KABİRDE BENİM OLMAM GEREKİRDİ'

Acılı baba Ünal Sönmez, törende duygu dolu bir konuşma yaptı. Ünal Sönmez'in, "O kabirde benim olmam gerekirdi. O burada benim başımda oturmalıydı. Sırayı bozdu. Hayat böyle hiç çekilmiyor" sözleri törene katılanları duygulandırdı. Benyamin Sönmez'i ölmeden önce tanıma fırsatı bulduğunu belirten sinema sanatçısı Tarık Akan ise "Muhteşem bir insan, bir dehaydı. Buraya onun için geldim. Bütün amacım ülkemde var olan, küçük yaştaki dehaların bulunup, fışkırtılması. Ama maalesef ülkemizde bu tarz bir hareket olmadığı gibi var olanları da yok etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

TARIK AKAN'DAN MEZAR TEPKİSİ

Ölümünün üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen Benyamin Sönmez'in mezarının hala yapılmamasına tepki gösteren Akan, "Gördüm ki Sönmez'in mezarı daha tam olarak oluşmamış. Nedenini sordum. Belediyeden onay gerekiyormuş. Bir sanatçının mezarının nasıl olması gerektiğine belediye başkanı veya belediye meclisi karar vermez. Sanatçı her zaman sanatçıdır. Mezarının farklı olması şarttır. Dünyanın her yerinden sanatçının mezarı diğer mezarlardan farklıdır" dedi.

Benyamin Sönmez anısına düzenlenen Fethiye Klasik Müzik Festivali'nde, klasik müzik konserlerinin yanı sıra çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Festival, 6 Ekim'de dünyaca ünlü Rus viyolonsel sanatçısı Natalia Gutman'ın klasik müzik konseriyle sona erecek.