Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO)düzenlenen 'Genel Sağlık Sigortasında Güncel Düzenlemeler' konulu seminerde konuşan SGK Osmangazi Merkez Müdürü Mehmet Mankal, herkes açısından zorunlu hale getirilen Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde 9 milyon yeşil kartlı vatandaşın gelir testine gireceğini kaydeden Mankal şunları söyledi:

"Bu iş, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın işi. Ama şu an itibariyle işin başlangıcı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nda. Onlar gelir testini yapıp, bilgileri sistemlerimize gönderiyorlar. Biz buna göre, ilgilinin Genel Sağlık Sigortası testini yaptırıyoruz ve primlerini alıp, sağlık hizmetlerini 01.01.2012’den itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan almalarını sağlıyoruz."

'YEŞİL KART SAYISI YARI YARIYA DÜŞECEK'

Gelir testinin de uygulama kapsamında yapıldığını vurgulayan ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların 31 Ocak tarihine kadar SGK ile irtibata geçmeleri gerektiğinin altını çizen Mehmet Mankal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye çapında 9 milyon yeşil kartlı var. Bursa’da ise bu sayı 103 bin. Yaklaşık 7 bin 500 kişinin ise hiçbir sosyal güvencesi yok. Gerçek anlamda bu kişiler yeşil kartı hak ediyor mu etmiyor mu? Asıl amaç bunları ortaya çıkarmak. Hedef, bu sayıyı yarı yarıya düşürmek. Hükümet, Türkiye genelinde 9 milyon olan yeşil kartlı sayısını, 4 buçuk milyona düşürmeyi hedefliyor. Villası, birkaç tane arabası olup da yeşil kartlı olan vatandaşlar var. Gelir testinin esas amacı, bunları tespit etmek. Sosyal güvencesi olmayıp yeşil kartlı olanların gerçek gelirlerini ve durumlarını ortaya çıkarmak."

Soru cevap şeklinde devam eden seminerin sonunda BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, SGK Osmangazi Merkez Müdürü Mehmet Mankal’a günün anısına plaket verdi.



NG(FK/COŞ)