Van'da meydana gelen depremlerin ardından birçok fakülte binası ile derslikleri hasar gören YYÜ Üniversitesi eğitime ara verdi. Yaşamın normale dönmesi için YYÜ yetkilileri çalışma yaparak şubat ayına kadar ara verilen eğitimi konteynerlerde daha erken başlattı. Kampus yerleşkesine kurulan konteyner sınıflarda ilk olarak Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi öğrencileri ders başı yaparken, öğrencilerin barınması içinde konteyner yurtlar hazırlandı. Hızlandırılmış eğitimle bütün fakülteler için konteynerler kurulurken, YYÜ'nin yönetimi de konteynerlerden hizmet vermeye başladı. 'Konteyner üniversitesi'ne dönen YYÜ'de, 500 öğrenci konteyner dersliklerde eğitime başladı. Üniversitede ara verilen eğitimin tamamı mart ayında konteynerler ve prefabrik dersliklerde yeniden başlanacak.

KAMPUSE 2 BİN KONTEYNER

YYÜ Kampusune şu ana kadar öğrencilerin barınması ve eğitim görmesi için 2 bin konteyner yerleştirildi. Konteynerlerin bazıları derslik olarak kullanmak üzere hazırlanırken, diğerleri öğrencilerin barınmaları için YurtKur'a devredildi. Kampus alanı içinde kurulan konteyner yurtlarda, kız ve erkek öğrenciler için ayrı alanlar oluşturuldu. 4'er öğrencinin barınacağı konteynerlerin ısınma sorunu ise elektrikli ısıtıcılarla sağlanılıyor. Konteyner yurtlarının bulunduğu alanda ayrıca çamaşırhane ve yemekhane alanları da oluşturuldu.

Yurtkur Van Bölge Müdürü Ramazan Yıldırım, ilk etapta eğitime açılan Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinde eğitim gören öğrenciler için konteyner yurtları faaliyete geçirdiklerini belirterek, "84 konteyneri hemen faaliyete geçirdik. 120'si kız 216'sı erkek olmak üzere 336 öğrenciyi bu konteynerlere yerleştirdik" dedi. Depremde kampus içerisinde bulunan 8 bloktan oluşan ve 2 bin 816 öğrencinin barındığı yurtların hasar gördüğünü kaydeden Yıldırım, "Şu anda en önemli konu öğrencilerin barınma sorudur. Kurulan konteynerler ve yapılacak prefabrik evlerde 5 bin öğrenciyi barındıracağız" diye konuştu.

2 BİN PERSONEL İÇİNDE KONTEYNER

Bu arada depremlerde evleri yıkılan veya hasar gören üniversitenin akademik ve idari personelinin barınması için de kampüs alanına 500 konteyner kuruldu. Kurulan konteynerlerde yaklaşık 2 bin akademik ve idari personel barınıyor. YYÜ Üniversitesi yönetimi, deprem sonrası öğrenci ve personelinin mağdur olmaması için de günlük 3 öğün ücretsiz yemek hizmeti sunuyor. YYÜ Rektörü Rrof. Dr. Peyami Battal, zarar gören binalarının tamiri ve artçı depremler hafifleyinceye kadar öğrencilerin panik ve endişesini gidermek için 54 adet prefabrik derslik siparişi de verdiklerini belirterek, "Prefabrik dersliklerin inşaatına başlandı ve kısa sürede bitirilecektir. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eymür Vakfı'da bizim yaptığımız prefabrik dersliklere ilave olarak 17 derslik yaptıracaklar. Şu anda kurulan konteynerlerde de ders verilecek" dedi.