Japonya’ya gelişi öncesi kendisine vize veren Japon hükümeti ile Çin hükümeti arasında diplomatik krize neden olan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kader, Tokyo Havalimanı'nda kendisine vize veren Japon hükümet yetkililerine teşekkür ederken "Japonya mazlum bir halkın sesi olmuştur'' dedi. Dünya Uygur Kongresi'nde tüm Uygurlar'ın haklı isteklerini dünyaya duyuracaklarını anlatan Kader, şöyle dedi:

"Çin Hükümeti şunu iyi bilsin ki haklı davamızda tüm Asya ülkelerinden bizlerin taleplerine olumlu tepkiler var. Tüm engellemelere rağmen bu kongreyi gerçekleştiriyoruz. Kongrede 10 yıldır devam eden çalışmalarımızı gözden geçireceğiz. Dünya ölçeğinde Uygur Türkleri'nin haklılık davasını daha insancıl, realist ve çözüm odaklı çarelere dönüştürmek tek dileğimiz. Merkezli çareler arayacağız. Orada zulüm gören halkımız savunamayan, tutuklanan ve öldürülen soydaşlarımız için bir takım tedbirler alacağız. Tüm dünya devletlerinden Uygurlar'a, Moğollar'a, Tibet ve Çinli demokratlara uygulanan zalimliklerinin durdurulmasını talep ediyoruz.''

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı,  Doğu Türkistan Genel Başkanı Kayserili Seyit Tümtürk ise, kongreye Kayseri'den 8 arkadaşlarının katıldığını anlatırken, "Tüm Dünyada örgütlenmiş olan 30' a yakın dernek başkanları ve 150 katılımcının davetli olduğu kongreye MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandırında gelmesini bekliyoruz'' diye konuştu.



FÇ(OE/İD)