DELİLLER ÖZEL HAYATA İLİŞKİN-


Çağdaş Ulus’un avukatı Hüseyin Ersöz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Dilekçede, Maltepe Cezaevi’nde tutuklu olan Ulus’un "PKK/KCK Terör Örgütü Yürütme Konseyine bağlı olarak İdeolojik Alan Kapsamında Terör Örgütünün Basın Yayın ve Enformasyon Faaliyetlerinin Yürütüldüğü YRD Komitesinin Faaliyetleri içerisinde KCK sözleşmesinin 14/1/C maddesinde Basın Komitesine bağlı olarak faaliyetlerde bulunmak" ile suçlandığı belirtildi. Bu suçlamaya dayanak olarak gösterilen delillerin neredeyse tamamının Ulus’un özel hayatına ilişkin bilgiler içerdiği, geri kalanlarının ise gazetecilik mesleğinin faaliyet alanına giren, bu sebepten de Basın Özgürlüğü'nün sınırları içinde kalan hususlardan oluştuğu vurgulandı.


GAZETECİ- HABER KAYNAĞI İLİŞKİSİ-


Ulus’a isnat edilen suçlamalar, PKK/KCK Terör Örgütü yapılanması çerçevesinde Irak'ın Kuzeyinde gerçekleşen örgütsel toplantılara katılmak ve Fırat Haber Ajansı Muhabiri İsmet Kayhan'la telefonda görüşmek olduğuna dikkat çekilen dilekçede, Ulus ile Kayhan arasındaki görüşmelerin Gazeteci - Haber Kaynağı ilişkisi olduğu belirtildi.


TUVALET TEMİZLETME İDDİASI


Tahliye taleplerinin genel ve kalıp gerekçeler gösterilerek reddedildiğini anlatan Avukat Ersöz, AİHM’e gönderdiği dilekçesinde, Ulus’a cezaevinde infaz memuru M.B. tarafından tuvalet temizlettirilmeye çalışıldığı yönündeki iddialara da yer verdi.


Cezaevi Müdürü R. G.’nin, Ulus için yazdığı bilgi notundaki “Adı geçen tutuklunun her ne kadar örgütten ayrıldığına ait beyanları olsa da kuruma geldiğinden bu yana bir örgüt elemanı tavrı ile kurumumuzda kalmaktadır" ifadelerine de yer verilen dilekçede, şöyle denildi:


“Başvurucu Çağdaş Ulus tutuklu bulunduğu Maltepe 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, gerek Kurum Müdürü R.G. gerekse Ceza İnfaz Memuru M. B. eliyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. Maddesiyle güvence altına alınan İşkence Yasağı'na aykırı hareket etmiş ve Çağdaş Ulus hakkında onur kırıcı işlemler gerçekleştirmişlerdir"


ÖZGÜRLÜK HAKKI’NA AYKIRI DURUM SÖZ KONUSU-


Ulus’un 4 aydır tutuklu olduğu hatırlatılan dilekçede, “Soruşturma dosyası üzerinde Kısıtlama Kararı bulunduğundan dolayı isnatlara dayanak delillere ulaşmak mümkün olamamakta, tahliye taleplerimiz ise Nöbetçi Hakimlikler tarafından soyut ve genel ifadeler ile reddedilmektedir. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. Maddesinde düzenlenen Özgürlük Hakkı'na aykırılık oluşturmaktadır" ifadeleri kullanıldı.


SG (MK)