FİYAB Başkanı Galip Gültekin, 'Erciyes 5. Film Festivali' kapsamında düzenlenen söyleşide  yaptığı konuşmada, sinemanın başlıca sorunlarını anlattı. Türk Sinaması'nın en önemli iki sorununun 'finans sağlamak' ve 'hukuki sorunlar' olduğunu söyleyen Gültekin, şunları söyledi:

"Sinemamızın iki önemli sorunu var. Bunlar finans sağlama sorunu ve hukiki sorunlar. Sinema ülkemizde yatırım olarak görülmüyor. Bunu aşmamız lazım. Sinemaya yatırım yapacak, profesyonel yapımcılara ihtiyaç var. Sinemacının yazgısı, artık evini otomobilini satıp film yapan insan olmamalı. Her yıl 70- 80 film çekiliyor. Bunlardan çok azı kar ediyor. Dışarda da aynı sorunlar var ama sinemaya verilen destekler çok daha fazla. Kültür Bakanlığı önemli destekler sağlıyor ama bu tür desteklerin artırılması lazım. Hukiki sorunların içerisinde ise en önemlisi telif haklarının korunması. Telif hakları sinemaya geri dönüşüm olarak geri destek sağlarsa, sinemamız çok daha iyi noktalara gelir."

SON YILLARDA GELEN BAŞARI

Türk sinemasının son yıllarda büyük başarı gösterdiği ve uluslararası yarışmalarda ödüller aldığına dikkat çeken Gültekin, "Sinemamız, özellikle son 10 yılda büyük başarı gösteriyor. Son 10 yılda, geçmişe göre 5 kat daha fazla film çekildi. Gişe verilerine göre, izleyicilerin yarısı Türk filmlerini tercih ediyor. Bu sinemamız için çok önemli. Sinema dilimiz, hikaye anlatma dilimiz çok iyi. İnsanlar iyi filmleri seyrediyor. Sektördeki sorunlar çözülmezse ilerde yeni bir durgunluk dönemi gelebilir. Bunun için el ele vermeli, sorunları tartışmalı, çözüm bulmalıyız. Biz FİYAB olarak bu konuda çalışıyoruz" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır, 26 Nisan'a kadar devam edecek, Hülya Koçygit'in de konuk olarak ödül töreninde hazır bulanacağı festivale 35 üniversiteden 43'ü belgesel, 92'si kurmaca toplam 135 filmin başvurduğunu, ön değerlendirme sonucu 10 belgesel ve 10 kurmaca filmin finale kaldığını söyledi.