Onkolojik Bilimler, Kalp Sağlığı, Kadın Sağlığı ve IVF, Nörolojik Bilimler, Cerrahi Bilimler, Dahili Bilimler, Tanı ve Görüntüleme hizmetlerinin verildiği Gebze Anadolu Sağlık Merkezi'nde, Böbrek Nakil Merkezi de, bugünden itibaren hizmet vermeye başladı.   

HER 6-7 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI

Yaklaşık 188 Bin metrekarelik arazi üzerine kurulan, 50 bin metrekarelik kapalı alanda ve 209 yatak kapasitesiyle çalışmalarına devam eden Anadolu Grubu’na bağlı Anadolu Sağlık Merkezi'ndeki açılışta önemli mesajlar verildi. Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın, Böbrek Nakli Koordinatörü Tülay Özgener, Anadolu Sağlık Merkezi İş Geliştirme Direktör Yardımcısı Dr. İrem Ergün, Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın ve Doç. Dr. Murat Atasoyu konuşmalarında, Türkiye’de her 6- 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu belirtti. Bu sayının katlanarak arttığına da dikkat çeken konuşmacılar, bu rakamlar nedeniyle böbrek naklinin öneminin daha da arttığını ifade etti.

TÜRKİYE'DE 7 MİLYON 300 BİN KİŞİ KRONİK BÖBREK HASTASI 

Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın, ise kronik böbrek yetmezliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen bir toplum sağlık problemi olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Türkiye Kronik Böbrek Hastalıkları Prevelans (CREDİT) çalışmasına göre; Türkiye’de halen 7.3 milyon erişkin kronik böbrek hastası var. Bu demek oluyor ki, ülkemizde her 6-7 kişiden biri böbrek hastası. 2010 yılı itibariyle yaklaşık 60 bin kişi son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi görüyor. Asıl korkutucu olan ise bu rakamın katlanarak artacağının öngörülmesi. 2015 yılında yaklaşık 100 bin kişinin kronik diyaliz tedavisi göreceği tahmin ediliyor."

ORGAN BAĞIŞI ÇOK AZ

Böbrek Nakli Koordinatörü Tülay Özgener ise, Türkiye'de kadavradan organ bağışının azlığına dikkat çekerek, buna karşılık nakil bekleyen hasta sayısının çok yüksek seviyede olduğunu söyledi. Organ bağışının artması için kampayaların daha sık ve etkili olası gerektiğine vurgu yaptı.



EP(MB/COŞ)