Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni Teşvik Paketi Sistemi’nde ilk kez hizmet sektörüne, yani turizme destek verilirken, Egeli sektör temsilcileri, teşviklerin somutlaştırılacağı Temmuz ayında çıkacak yönetmelik ve tebliğlere odaklandı. Stratejik bir sektör olarak görülen turizmin gelişmesi için önerilerini de ileten turizmciler, yatırım için yer talebinde birleşti.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, teşviklerin her zaman için ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını söyledi. Pakette hizmet sektörü bulunmasının turizm açısından kazanç olduğunu belirten Öncel, şöyle konuştu:

"Turgut Özal zamanında verilen turizm teşvikleri tabii ki şu anda yok. Fakat turizmde özellikle bu tür teşviklerin faydalı olacağına inanıyorum. Çeşme’de tesis yapacak alanların yatırımcıya açılmadığı müddetçe, teşviklerin çok faydalı olacağına inanmıyorum. Acilen turizm yatırımları için Çeşme’nin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. Şu anda Çeşme’nin yatırımcıya açılabilecek çok büyük arazi ve koylarının hepsi Hazine arazisi. Bunların ihale edilmesi gerektiğine inanıyorum. Çeşme ve Ege Bölgesi’ndeki turizmin ilerleyebilmesi için bu çok önemli."

"TEMMUZU BEKLİYORUZ"

Ege Turistik İşletmeler Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, paketin asıl amacının Türkiye’nin doğu bölgesine yatırım yönlendirmek olduğunu söyledi. İşler, "İşin tuhaf tarafı turizmde de doğuya yapılan yatırımlar cazip hale getirilmiş. Çıkan teşvik sisteminin sektöre getirilerini görmemiz için temmuz ayında çıkacak yönetmelik ve tebliğleri bekliyoruz" diye konuştu.

"MADEM 'İHRACATÇIYIZ' UYGUN KREDİ VERİLSİN"

İşler, Egeli turizmciler olarak bu yönetmeliklerde istedikleri destekleri de anlattı. Mevcut pakete ve felsefesine itirazları olmadığını ancak, Batı’daki turizm tesislerinin eski olduğunun gözardı edildiğini belirten Mehmet İşler, bu tesislere ucuz kredi ve hibe destekleriyle yenileme imkanı tanınmasını istedi. Tanıtımla ilgili de destek beklediklerini vurgulayan İşler, sektör olarak ihracatçı sayıldıklarını ancak ne vergi indiriminden, ne Eximbank’ın düşük kredi imkanlarından yararlanabildiklerine dikkat çekti ve bu yönde de kolaylık istedi. Turizm sektöründeki yatırımların artması için tahsisli planlama ve turizm alanlarının da genişletilmesini isteyen İşler, yatırım yapabilmek için öncelikle yatırım alanına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.



BT(AÖ/İD)