Anadolu Ateşi Dans Topluluğu'nun çocuk grubu olan Kıvılcım Dans Topluluğu'nun kısa bir gösteri yaptığı açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, kızları Arzuhan Doğan Yalçındağ ve eşi Mehmet Ali Yalçındağ, Vuslat Doğan Sabancı ve eşi Ali Sabancı, Hanzade Doğan Boyner ve eşi Osman F. Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ve eşi Ahmet Faralyalı ile çok sayıda davetli katıldı.


Açılışta yaptığı konuşmada Türkçe isim konusunda uyarıda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce başka bir alışveriş merkezi açılışında da aynı uyarıyı yaptığını hatırlattı. Son zamanlarda başta İstanbul olmak üzere yeni inşa edilen konut ve işyeri projelerinde farklı dillerde kelime ve kavramların, isimlerin çok sık kullanıldığına şahit olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Towers gibi mall gibi kelime ve kavramların tamamının Türkçe'de aslında çok güzel karşılıkları var. Türkçe dünya üzerinde 100 milyonlarca insan tarafından konuşuluyor. Türkiye Türkçe’si hele hele özellikle de İstanbul Türkçe’si de Türkiye'nin artan gücüne, büyüyen ekonomisine, artan dış ticaretine paralel olarak artık uluslararası bir boyut kazanıyor" dedi.


Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini yatırımcılardan rica ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, uluslararası yatırımlarda da özellikle iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediklerini vurguladı. İstanbul'un küresel düzeyde önemli bir şehir ve uluslararası bir marka olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kendi markalarını oluşturmaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek Türkçe marka ve isimlerin dünya markasına dönüşmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini bildirdi. İstanbul'un eşsiz tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra son dönemde çok geniş bir coğrafyanın ticaret ve finans merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Aydın Doğan'a Trump Towers'ın doluluk oranını sorduğunu ve ortalama yüzde 80'e varan doluluk oranı cevabı aldığını aktardı.


Başbakan Erdoğan, "Burada 400 milyon dolarlık bir yatırım yapacaksınız ve bu yatırımın hemen bir cazibe merkezi oluşturması ve yüzde 80 gibi bir doluluğa ulaşması sıradan bir olay değil. Yani bu ülkede yatırım yaparsan bunun karşılığı var. Boşa değil. Buralara gelin" diye konuştu. İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma yolunda ilerlediğini belirten Başbakan Erdoğan, bunun için devlet bankaları, SPK ve BDDK ile özel bankaların bazılarının aynı şekilde Ataşehir'de kurulacak finans merkezine yatırımlarını yapmaya başladığını iletti.


Bu gelişimin yanı sıra İstanbul'un görünümü, tabii, tarihi ve kültürel zenginliklerini muhafaza etmek için büyük bir hassasiyetle çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, tarihi değerleri korumak ve restorasyonlarını gerçekleştirerek turizmin en önemli destinasyonlarından birisi olarak İstanbul'un dünyaya sunulduğunu bildirdi. Türkiye'nin en önemli projelerinden Marmaray'ı inşa ederken bu hassasiyeti gösterdiklerini aktaran Erdoğan şöyle konuştu:


"Bir yandan kazılarda ortaya çıkan tarihi eserlerin muhafaza edilmesi ki biraz bizi geciktirmesi bakımından üzdü. Bizim 4 yılımız orada gitti maalesef. Yoksa şu anda bitmiş olacaktı. Ama orada o kadar bir hassasiyet gösterildi ki, yani tencere tavaya varıncaya kadar dikkat edildi ve bundan dolayı 3-4 yılımız gitti. Yoksa şu anda bitmiş olacaktı ve Marmaray tüm halkımızın, insanların hizmetinde olacaktı."


BOĞAZDAKİ ÇİRKİN YAPILANMAYI ORTADAN KALDIRACAĞIZ


Boğaz'daki tabii yaşamın korunması için yürüttükleri çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelinde yeni bir nazır plan uygulaması ile artık rast gele yapılanmadan kontrollü yapılanmaya geçişi sağlayacağını dile getirdi. Boğaz'ın yeniden ele alınacağını ve çirkin yapılanmanın kaldırılacağını aktaran Erdoğan şunları söyledi:


"Yapılması gerekli müdahaleleri de yapacağız. Burada merkezi yönetim, büyükşehir, ilçe belediyeleri birlikte yürütmekte kararlıyız. En ufak geri adım atma burada söz konusu değildir. Verilmiş sözlerimiz var. Bunun yanında Galataport, Haydarpaşaport..."


YASSIADA ÖZGÜRLÜK ADASI OLACAK


Yassıada'nın özgürlükler adası olma projesini de hatırlatan Erdoğan, bu projenin de hayata geçirileceğini söyledi. Erdoğan, "Yassıada inşallah Yassıada olmaktan çıkacak ve özgürlük adası haline gelecek. Bunun da projesi bitti inşallah" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri açılış törenine katılanlar tarafından alkış aldı. Kanalistanbul projesini de hatırlatan Erdoğan, proje çalışmalarının devam ettiğini, bu biter bitmez Kanalistanbul'un sahibini bulacağını ve alternatif boğazın İstanbul'a kazandırılacağını belirtti.


İSTANBUL MODERN'İN YIKILMASI HABERLERİ SPEKÜLATİF


İstanbul Modern sanat galerisinin yıkılacağı yönündeki haberleri üzülerek okuduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, haberlerin gerçek olmadığını açıkladı. Erdoğan, "Benim böyle bir şeyden haberim yok. Nerden çıktı bu şaşırdım. Meğerse bu işin de spekülatörleri varmış. Onlar bu tür haberi uydurmak sureti ile olumsuz gelişmeye vesile olsun diye böyle bir adım atıyorlar. Bir defa dün akşam yönetimine de onu söyledim ben bu ülkede başbakan olduğum sürece İstanbul Modern yerinde duracaktır ve bu sözü veren biziz. İstanbul müzeleri sergileri itibari ile fakirken zenginleşiyor. Bu zenginliği durduramayız. Zenginleşme süreci devam edecek" diye konuştu.