Konya'da oturan 40 yaşındaki Hasan Ata, 1993 yılında vatani görevini yaparken cinnet geçiren asker arkadaşının tüfeğiyle ateş açması sonucu, 51 yaşındaki Behsat Uyar da, 1982 yılında askerliğini yaparken bir astsubayın 'doldur-boşat' yaptığı sırada tüfeğinin ateş alması üzerine yaralanıp sağ bacakları dizlerinin altından kesildi. Ata ve Uyar'a 'vazife malulü' statüsünde, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında yayımlanan genelge doğrultusunda protez bacak ödemesi yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri 2011 yılında protez bacak ödemeleriyle ilgili incelemelerinde, Hasan Ata ve Behsat Uyar'ın malul oldukları olayların '3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu' dışında kaldığını ve terör gazisi olmadıklarını ve malulen emekli statüsünde bulunduklarını belirledi. Müfettişlerin hazırladığı bu rapor üzerine Hasan Ata'dan elektronik protez takıldığı için faiziyle birlikte 74 bin lira, hidrolik protez takılan Behsat Uyar'dan ise yine faiziyle birlikte 11 bin 482 lira geri istendi.

GAZİLER TEPKİ GÖSTERDİLER

Behsat Uyar, 30 yıldır protez bacak kullandığını ve ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını söyledi. Vazife malulü statüsünde olduğu için sağlık raporları ve evraklarla birlikte 2009 yılında SGK'ya başvurarak hidrolik protez yaptırdığını belirten Uyar, şunları söyledi:

"SGK Genel Müdürlüğü tarafından 15 Ocak 2009 tarihinde yayımlanan genelgede; vazife malullüğü aylığı alan er ve erbaşların sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez- protez ve diğer iyileştirici araç gereçleri herhangi bir katılım payı ve fark alınmaksızın kurum tarafından karşılanacağının belirtiliyor. Ben de bu doğrultuda müracaat edip protez aldım. Aradan yaklaşık 2 yıl geçtikten sonra '3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu' kapsamında terör gazisi olmadığım için 2009 yılının temmuz ayında ödenen paranın 2 bin 141 TL'si hariç, 9 bin 386 TL'si faizi ile birlikte 11 bin 482 TL olarak geri istendi. Bu ödeme emrini görünce şoke oldum."

Protezleri kullanım koşulları nedeniyle 3 ila 5 yıl arasında yenilediklerini ifade eden Behsat Uyar, "Protez için bize uygun görülen 2 bin 141 lira ile bir soba borusu veya ağaç protez bile taktırmak mümkün değil. Kurum yetkilileri de mahkemeye müracaat etmemiz gerektiğini söylüyor. Bunun için avukat parasıyla birlikte 5-6 bin lira harcamam gerekiyor. Dava 3-4 yıl sürer ve o sürede protez yaptırmam da mümkün değil" diye yakındı.

SGK İl Müdürlüğü yetkilileri ise Türkiye genelinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişin hazırladığı rapor doğrultusunda vazife malulü olan gazilerden ödenilen paranın geri istendiğini, ancak Genel Müdürlük tarafından konu ile ilgili bir düzenleme yapılacağını söylemekle yetindi.