Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Saltukova Beldesi'ndeki Zonguldak Havalimanı'na ilişkin, "Pistin uzatılması düşünülmekte midir?", "Uçakların iniş ve kalkışına engel teşkil eden tepenin tıraşlanması 2012 yılı itibariyle tamamlanacak mıdır? Bunun için ayrılan ödenek var mıdır? Varsa miktarı nedir?" sorularını içeren TBMM'ye sunduğu soru önergesini cevapladı.

PİST VE TEPELERDEKİ ÇALIŞMALARI ŞİRKET YAPACAK

Havaalanının konumu, arazinin topografik yapısı ve çevresindeki manialara (Hava araçlarının yer hareketleri için kullanılan yüzeylerde bulunan veya uçuştaki hava araçlarının korunması için belirlenmiş yüzeyleri aşan bütün geçici, sabit ya da seyyar cisimler veya bunların bir kısmı) dikkat çeken Bakan Yıldırım, pistin uzatılması durumunda, pist başı noktasının manialara daha çok yaklaşacağını, bu yüzden uzatma işleminin olumlu bir etkisinin olmayacağı kanaatine varıldığını söyledi. Bakan Yıldırım ayrıca, mevcut pistin uzatılması durumunda ilave istimlak gerekeceğini ifade etti.

Bakan Yıldırım, pistin uzatılması işlemi ile pist başlarına isabet eden ve mania teşkil eden tepelerdeki çalışmaların, havalimanını işleten şirketçe ileriki dönemde yapılacağını belirterek şunları kaydetti:

"Tıraşlama işleminin Zonguldak Valiliği tarafından devam ettirilmekte olduğu, ancak tıraşlama işleminin mania kriterlerine herhangi bir olumlu etkisi olmamakla birlikte, havaalanına operasyon düzenleyen havayolu şirketlerinin pilotları üzerinde olumlu bir psikolojik etki yaratacağı değerlendirilmektedir."

CHP'Lİ KÖKTÜRK'ÜN TEPKİSİ

CHP'li Köktürk, Bakan Yıldırım'ın özellikle tepelerin tıraşlanmasına ilişkin verdiği yanıta tepki gösterdi. Köktürk, "Tıraşlama işleminin mania kriterlerine herhangi bir olumlu katkısı yoksa, daha önce bu kadar masraf niye yapıldı?" diye konuştu. Köktürk, "Hepimizin beklentisi, yılın 12 ayı olağan seferlerin düzenli olarak yapılabileceği, standart uçakların inebileceği bir havaalanına sahip olmakken, sayın bakanın verdiği yanıtlar, tatmin edici olmaktan uzaktır" dedi.

HAVALİMANI MÜDÜRÜNDEN BAKANA DESTEK

Zonguldak Havalimanı Müdürü Hasan Özşahin de Bakan Yıldırım'a destek verdi. Söz konusu tepenin 160 metreden 60 metreye kadar tıraşlandığını vurgulayan Özşahin, şunları söyledi:

"Tepeyi tamamen kaldırmadık. Yani mania burada duruyor. O yüzden bakan bey çok net düzgün bir şey söylemiş. Ama diğer taraftan bu çalışma pilotlarda da psikolojik bir rahatlama yaratmıştır, güven vermiştir. Bu güvenden dolayı bu seferler başlamıştır. Öncesinde yapılamıyordu. Cihazlar da kurulamiyordu. Hafriyat çalışmasıyla psikoljik rahatlık oldu. Şimdi 2009'dan bu yana uçaklar inip kalkıyor."

Özşahin, yeterli yolcu potansiyeli olmadığı için iç hat seferlerinin yapılamadığı havalimanında, Almanya'ya haftada 2 sefer yapıldığını ifade etti. Özşahin, bu seferlerin 28 Mayıs'tan itibaren 3'e, yaz aylarında ise 4'e, 5'e çıkacağını kaydetti. Özşahin, şu anda 150 yolcu kapasiteli uçağın rahatlıkla iniş kalkış yapabildiği havaalanının yıllık yolcu sayısının da 30 bini bulduğunu dile getirdi.

TIRAŞLAMA İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI

1999'da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından açılan ve yolcu kapasitesi olmadığı gerekçesiyle tek uçak inmeden 2002'de kapatılan Zonguldak Havalimanı, 2006'da Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 25 yıllığına kiralandı. Havaalimanını yurt içi ve yurt dışı seferlerine açılabilmesi çalışmaları kapsamında, küçük uçakların daha rahat iniş kalkış yapabilmesi, büyük uçakların da sefer yapabilmesi için 2 kilometre yakınında bulunan 160 metre yüksekliğindeki Kıranburnu Tepesi'nin tıraşlanmasına karar verildi. Zonguldak Valiliği'nin başlattığı yardım kampanyasında toplanan 340 bin lira ile tıraşlanmasına başlanan tepe, İl Özel İdare kaynaklarından aktarılan 3 milyon 182 bin 108 lira ile 60 metreye kadar indirildi. Tepedeki bu çalışmanın ardından 2009 Temmuz'da Almanya'ya ilk uçak seferleri de başladı.



EE(EE/BT)