Pamukkale Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Fetih ve Fatih' konulu konferansa Denizlililer ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Denizli AK Parti Milletvekili Nurcan Dalbudak ile Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan'ın da izlediği konferansta konuşan tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu, İstanbul'un fethi öncesi Fatih Sultan Mehmet'in yaşadıklarını, planlamalarını, onu yetiştiren anneyi, babayı, hocalarını ve çevresinde bulunan insanları anlattı.

Osmanlı Devleti'nin bir sünnet devleti olduğunu ve kurduğu medeniyetin de bir sünnet medeniyeti olduğunu dile getiren Bahadıroğlu, Osmanlı'nın İstanbul'u fethetmek için bir devlet kurduğunu belirtti. Osmanlı Devleti'nin bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmak için mücadele ettiğini kaydeden Bahadıroğlu, "Günümüzde ise toplumsal olarak nereye ulaşmak istediğimizi bilmiyoruz. Hedefimiz yok" dedi. Fetihten sonra Sultan Mehmet'in fethiyle değil, kendisini yetiştiren hocası Akşemseddin'le övündüğünü vurgulayan Bahadıroğlu, bir insan yetiştirmenin çok önemli olduğunun altını çizdi.

FİLM VE DİZİLERE GÖNDERME YAPTI

Yavuz Bahadıroğlu, son zamanlarda televizyonlarda sıkça izlenen tarihi film ve dizilere de göndermeler yaptı. Filmle ilimin karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Bahadıroğlu, filmlerin eğlenmek için yapıldığını, tarihin ise eğlenceyle alakası olmadığını belirtip, "Filmlerde tarihi kişiler yanlış tanıtılıp yansıtılıyor. Bir dizide haremden ayrılmıyormuş gibi gösterilen Kanuni'nin hükümdarlık süresince isyan ve seferlerden haremle uğraşacak vakti yoktu. Adeta cadı olarak adlandırılan Hürrem Sultan, hayır için birçok hastane, cami gibi yapı inşa ettirdi. Tarihi, filmlerle özdeşleştirmeyin. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenin. Geçmişinizi doğru şekilde kavrayabilirseniz gelecekte emin adımlarla yürüyebilirseniz" diye konuştu.

PARA KAZANMAK İÇİN YAPILIYOR

Tarihi dizi yayıncılarına kızmadığını söyleyen Bahadıroğlu, "Tarihi dizileri yayınlayanlara kızamıyorum. Çünkü onlar para kazanmak için yapıyorlar. Ama bizler bu dizi ve filmleri gerçek diye izlersek kul hakkı yemiş oluruz. Bir gün ablamın evine gittim. Dizinin etkisine kapılmış, Hürrem Sultan'a beddua ettiğini duyunca hastalandığında hangi hastaneye gittiğini sordum. Ablam `Haseki Hastanesi' deyince ben de bu hastaneyi Hürrem Sultan'ın yaptırdığını söyledim. Bu gerçekleri tarihi dizilerde değil bilimde aramamız lazım" dedi. Başkan Zolan, Yavuz Bahadıroğlu'na plaket verdi. Yazar konferansın ardından okurlarına kitaplarını imzaladı.



ONB(AÖ/SS)