'Ayakta kürek çekmek' anlamına gelen ve ülkemizde henüz deneme aşamasına olan SUP sporu Alanya'da ilk kez denendi. Kendilerine 'Alanya Surf Team' adını veren 3 deniz tutkunu, reklamcı Eran Hakim ve tanıtımcı Uras Durmaz'ın ürettiği sörf tahtası ve kürekle SUP yaptı. Grup üyeleri Mehmet Ali Soy, Mehmet Özgen ve Hayri Yenialp, tarihi Kızılkule ve Alanya Tersanesi çevresinde rüzgara ihtiyaç duymadan kürekli sörf gezintisi yapıyor.

Grup üyelerinden Hayri Yenialp, dalgaya ihtiyaç duymadan ve ayakta yapılabilen bu sporun özellikle kilo vermek isteyen kadınlar için ideal bir aktivite olduğunu söyledi. SUP'u hem çevreyi daha fazla tanımak hem de kentin tanıtımına katkı sağlamak için tarihi Alanya Kalesi ve çevresinde yapmayı tercih ettiklerini belirten Yenialp, "Yeni tanınmaya başlayan bu spor, adeta deniz üzerine yürüyerek gezme hissi veriyor. Bu sporu dalga olmadan da yılın her ayında yapma şansımız var" dedi.

Ülke olarak denizden yeterince faydalanılmadığını dile getiren Yenialp, "Sörf özellikle Amerika'nın batı kıyılarında çok yaygın yapılıyor. Deniz, kum ve güneşle birlikte Akdeniz kıyılarında da farklı deniz sporları yapılabilir. Tersane çevresinde SUP yaptığımızda mavi tura çıkan gezi tekneleri ve denizde yüzenler bizi ilgiyle izliyor. El birliğiyle Alanya'yı sörf merkezine dönüştürebiliriz" diye konuştu.

SUP, Güney Amerika ve Hawaii bölgesinde yerel dilde dalgada ayağa kalkmak (Ku Hoe He'e Nalu) anlamına geliyor. Laird Hamilton ve Dave Kalama adlı iki sporcu 2004 yılında Makaha Plajı'nda boy göstermesiyle bu spor adını dünyaya duyurdu. Brian Keaulana adlı sporcunun da aynı yıl 'Buffalo Big Board Yarışları'nda, 49 kişilik bir ekiple bir yarışma düzenlemesiyle bu sporun geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. Brezilyalı iki sporcu da ilk SUP takımını kurarak, 2006 yılında Molokai'den Oahu Kanalı'nı geçti. Dünyada son yıllarda Jennifer Aniston, Alessandra Ambrosio, Sting, Rihanna gibi ünlülerin rağbet ettiği SUP, İstanbul ve Marmaris sahillerinde bireysel olarak yapılıyor.



ÖY(SU/CK)