118 R Yönetim Çevresi Federasyonu'na bağlı İmbat Lions Kulubü katkısıyla düzenlenen Konak Elhamra Sahnesi'ndeki temsile, kalabalık bir sanatsever topluluğu ilgi gösterdi. Türk yazınına kazandırdığı onlarca tiyatro oyunu, roman, senaryo, araştırma-inceleme kitabı, derleme, öyküleri ile Türk halkı ve sanatseverlerin gönlünde büyük bir yer edinmiş olan Turgut Özakman'ın aynı adlı eserinden librettolaştırılarak Türk operasına kazandırılan 'Şu Çılgın Türkler', izleyenlerce ayakta alkışlandı. Librettosu Sıtkı Tekmen tarafından yazılan, şef Ali Hoca yönetiminde, Haldun Özörten'in rejisi ile sahnelenen Şu Çılgın Türkler'in sahne düzenlemesi ve kostüm tasarımları Gülden Sayıl tarafından yapılırken, koro şefliğini ise Slavil Zdravkov Dimitrov üstlendi. Işık tasarımları Müfit Özbek'e ait eserde solo rolleri; Emrah Sözer, Şeniz Çimen, Elif Genek, Zafer Rengin Baykal, Evrim Keskin, Kaner Sümer, Arses Yıldızca, Nurgün Baburhan, Murat Duyan, Filiz Güneş, Oğuz Çimen, Hüseyin Çanlıoğlu, Erdem Türkbay, Alparslan Mater, Gökhan Varkan, Sühan Arslan, Hasan Alptekin, Aşkın Metiner ve Hüseyin Genç paylaştı.

Erken girenlerin doldurduğu salona saatinde gelen çok sayıda davetli operayı ayakta izlerken, içeri giremeyenler ise Elhamra Sahnesi'nden üzüntüyle ayrıldı.

Şu Çılgın Türkler, 10 Kasım'daki prömiyerin ardından 12 Kasım'da yinelenecek.

TEMSİL ÖNCESİ BASIN TOPLANTISI

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, eserin libretto yazarı Sıtkı Tekmen, bestecisi Çetin Işıközlü, rejisörü Haldun Özörten Elhamra Sahnesi'nde temsil öncesi basın toplantısı düzenledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına büyük değer verdiklerini belirten Aytül Büyüksaraç, "10 Kasım Atamız'ı kaybettiğimiz gündür ama biz bu eserle yeniden doğuşu görmek istiyoruz. Bu eseri sunmaktan büyük gurur duyuyor ve sorumluluk hissediyoruz" dedi.

Çok büyük zorluklarla çok kısa zamanda eserin sahnelenmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Besteci Çetin Işıközlü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ve onun fikirlerine sahip çıkmanın büyük önem taşıdığını kaydederek, "Bu vatanı bize veren o kahramanların, Türk ordusunun başardığı asıl büyük eserdir. `Şu Çılgın Türkler operası, Kurtuluş Savaşı'nın esasını anlattıyor" diye konuştu.

Eserin libretto yazarı Sıtkı Tekmen ise Kurtuluş Savaşı'nın bugüne kadar herkesin diline dolanmış ve içi boşaltılmış kelimelerle anlatıldığını dile getirdi. Tekmen, "Binlerce belgeye dayanan ve müthiş öykülerden oluşan bu eserde görüyoruz ki bu mücadeleye katılanlar imkansızı zorlamış ve başarmışlar" diye konuştu.

Rejisör Haldun Özörten ise operada sahnenin sürekli değiştiğini, barkovizyona dayalı sahneleme yöntemine gittiklerini, gerçek kesitlerden sahneler sunduklarını ve sanatseverlerin o dönemde yaşanan acıları hissedeceğini söyledi.



MK(AÖ/SS)