Sınıf öğretmenlerinin 7 yaş ve üzerindeki çocuklara eğitim verecek şekilde eğitim aldığını ve bugüne kadar böyle çalıştığına dikkat çeken Doç.Dr. Ayperi Sığırtmaç, ancak yeni okula başlayacak 5.5 ve 6 yaşındaki çocukların göstereceği davranışsal özelliklerle ilgili deneyim sahibi olmadığını söyledi. Doç.Dr. Sığırtmaç, "Okula başlama yaşı belirlenirken, bilimsel araştırmalara yer verilmedi. Sınıf öğretmeninin işi okuma - yazmayı öğretmektir. Anasınıfı öğretmenin görevi ise çocuğu ilköğretime hazırlamaktır. Bu gerçeklik gözetilseydi, böyle bir düzenleme yapılmazdı" dedi.

'KARAR UZMANA BIRAKILMALI'

İlköğretime başlama yaşının değiştirilmesi konusunda çok hızlı karar verildiğini düşündüğünü belirterek, 66 aylık çocukların okula başlama kararının aileye bırakılmasının yanlış olduğunu savunan Doç.Dr. Sığırtmaç, "Çocuk gelişimi alanında uzman olmayan aile yerine, çocuğun okula başlamasıyla ilgili kararı, bu işin eğitimini alan okul öncesi öğretmenine bırakmak gerekir. Okul öncesi eğitim alan çocuk, öğretmeni uygun görürse, gelişimine göre ilköğretime başlar" diye konuştu.

'YAŞ FARKLI ÖNEMLİ SORUN'

Yapılan düzenlemeyle, ilköğretime başlayan öğrencilerin arasında 1-1.5 yaş kadar fark olabileceğine de dikkat çeken Doç. Dr. Sığırtmaç, şunları söyledi:

"Çocuklarda, 6 aylık yaş dilimleri arasında çok büyük farklılıklar vardır. Bu açıdan 66 aylık olarak okula başlayan çocuk ile 72 aylık okula başlayan çocuk arasında fark olacaktır. Zaten, 'biraz daha büyüsün, gelişsin, sınıfının lideri olsun' denilerek okula gönderilmeyen çocuklar var. Özellikle eğitimli aileler, çocuklarını küçük yaşta okula gönderme taraftarı değil. Yaşı büyük çocuklar ile küçük çocuklar arasında aynı sınıfta oldukları için farklar olacaktır. Çocuk yaşına uygun gelişim gösterse bile, kendine büyük çocukların karşısında özgüven kaybı yaşayabilir."


YB (OA/AAA)(FOTOĞRAF)