Side'deki tarihi Apollon Tapınağı önünde toplanan ve aralarında Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Side Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Cengiz Haydar Barut, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve turistlerin bulunduğu grup, Apollon Tapınağı önünde 2 metrelik mangalda ateş yakarak hükümet yetkililerine seslerini duyurmaya çalıştı. Hükümetin yürüttüğü; büyükşehir sınırlarının genişletilmesine yönelik yasa çalışmasının ardından belde belediyesinin kapatılacağını düşünen katılımcılar, 'Side ilçe olmalı' kampanyası başlattı. Yakılan ateşin başında sivil toplum kuruluşlarından temsilciler nöbet tutacak.

ATEŞİMİZ SÖNSÜN İSTEMİYORUZ

Side'nin antik bir kent olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Side çok büyük medeniyetlerin gelip iz bıraktığı, eserlerinin hala ayakta olduğu, içerisinde yaşam ve turizmin olduğu dünyadaki ender kentlerden biri. Tarihte kentlerin ateşleri, gücü ve geleceğini temsil edermiş. Hükümetimizin şu anda yürütmekte olduğu büyükşehir belediyesi yasasıyla ilgili çalışmalarda belde belediyelerinin statülerini kaybedeceği biliyor. Biz de Side'nin ilçe olmasını istiyoruz. Bu ateşi de bu çerçevede yaktık. Mutlu haber gelinceye kadar da Apollon Tapınağı önünde sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin nöbetleriyle ateşimiz yanacak. Kentimizin ateşi, bacası sönmesin istiyoruz." 

APOLLON TAPINAĞI SİMGE MEKAN

Tarih ve turizm potansiyeli ile Side'nin dünyada marka değeri ve tanınırlığı yüksek bir bölge olduğunu aktaran Başkan Uçar, "Apollon Tapınağı, Türkiye'nin turizm tanıtımında devamlı fotoğrafı ve görüntüsüyle simge olarak kullanılan bir mekandır. Konum itibariyle de Side'nin en önde eserlerinden bir tanesidir. Apollon Tapınağı'nı da bu marka değeri açısından seçtik. Yetkililere ilgililere sesimizi duyurmak istiyoruz" diye konuştu.

ÖZEL STATÜ GETİRİLEBİLİR

Side Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı  Cengiz Haydar Barut ise şöyle konuştu:

"Gündemimizin en önemli konularından bir tanesi yeni hazırlanacak yasa ile beldelerin kapatılarak merkeze bağlanması. Side'den bir ateş yakarak, Side gibi Türkiye'nin markaları olmuş beldelerin kapatılarak tek merkezden yönetilmesinin birçok açıdan sağlıklı görünmediğini anlatmak istedik. Side ve Manavgat yöresi tamamen Side markasıyla pazarlanan bir yer. Side markasına gözümüz gibi bakmalıyız. Bu yılki hedefimiz 4 milyon turist, 3 milyar dolar gelir. Bunların hepsini birbirine bağlarsak, ülke ekonomisine katkımız çok yüksek. Bu markanın özellikle korunması lazım. Bunun için yasada özel bir statü yapılması lazım. Bu yasayı hazırlayan bürokratlarımız bunu göz önüne alacaktır diye düşünüyorum."

SİDE İLÇE OLMALI

Türk Alman Derneği Başkanı Serkan Çukur ile Başkan Yardımcısı Alman Claudia Hauser de Side'nin dünya markası olduğunu belirterek, belediyenin kapatılmamasını, Side'nin de ilçe olmasını istediklerini kaydetti.