İçmeler Beldesi’nde oturan işadamı Tolga Tabak, geçen yıl, doğuştan sağır ve dilsiz olan 11 yaşındaki yeğeni Defne’nin, Golden Retriever cinsi 'Şans' adlı köpeğiyle anlaşmasını sağlaması için, Marmaris’e 12 kilometre uzaklıkta, Hisarönü Köyü girişindeki K-9 Kennels Eğitim ve Pansiyon Şirketi Sahibi ve köpek eğitmeni Deniz Özalp’ten yardım istedi. Deniz Özalp de 7 aylık olan 'Şans'a sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret dilinin yanı sıra parmak şaklatmayla istenileni yapmayı öğretti. Şans’a ilk 5 ayda 'Otur', 'Kalk', 'Yat', 'Yanıma gel', 'Yemek ye', 'Git' komutlarını verdiğini belirten Deniz Özalp, "Sonraki beş ayda da bu komutları işaret dili ve parmak şaklatmayla yerine getirmesi, sahibiyle tasmasız ne şekilde yürüyeceğini öğrettim. Şans’a ayrıca sahibinin yere düşmesi, bayılması veya bir kaza geçirmesi durumunda, öncelikle çevresinde daireler çizerek onu korumasını ve peşinden de başkalarından yardım istemesi eğitimini verdim. Şans şimdi yazın tatile gelecek Defne’yi bekliyor" dedi.

Sağır ve dilsizlerin işaret dilini öğrettiği Şans’ın başarılı olması üzerine, barınaklara bırakılan sokak köpekleri eğitmeye başladığını belirten Deniz Özalp, o köpeklere de belli eğitimleri vererek daha kolay sahiplenilmelerini amaçladığını söyledi.

İşadamı Tolga Tabak da doğuştan sağır ve dilsiz olan yeğeni Defne’nin Şans’la daha kolay anlaşabileceğini ve çok mutlu olacağını söyledi.