Bahri Yılmaz, sahte bal üretimi yapan 2 firmanın teşhir edilmesinin Türkiye'deki 56 bin arı yetiştiricisi tarafından sevinçle karşılandığını söyledi. Yasada yapılan değişiklikle sahte bal üretim yapanların teşhir edilmesinin hem üreticiler hem de tüketiciler için çok iyi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Teşhir edilen 2 firma, Türkiye'de yıllardan beri sahte bal üretim yapan 2 büyük firmaydı. Biz, bu firmalarla daha önce defalarca mahkemelik olduk. Teşhir etme uygulamasının devam etmesini istiyoruz. Halen teşhir edilmemiş, sahte bal üretimi yapan 5-6 firma daha var. Bu firmaların da teşhir edilmesini istiyoruz. Teşhir etmek de yetmez. Bu firmaların gıda üretimi yapmaları men edilmelidir'' diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sahte bal üretimi yaptığı belirlenen 2 firmayı teşhir etmesinin ve ardından RTÜK'ün 3 bal reklamını yasaklamasının son derece olumlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Silici, ''Türkiye'de yıllardan beri sahte bal üretimi ve satışı yapılıyor. Bu tür balların satışı son yıllarda televizyon reklamları ve internet sayesinde son derece artış gösterdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilk kez sahte bal firmalarını teşhir etmesi son derece yerinde bir karar. Bundan sonra görev tüketicilere düşüyor. Tüketiciler aldıkları ballardan şüphe duyarlarsa derhal ihbarda bulunsunlar, Tarım İl Müdürlüğü'ne, tüketici kuruluşlarına ihbarda bulunsunlar'' dedi.

ÜZERİNDE ETİKET OLAN BALI ALIN

Prof. Dr. Sibel Silici, internetten ve televizyon reklamına bakarak bal satın almanın güvenli olmadığını da ifade ederek, ''Bilinen markaları almak en doğrusu. Balı marketlerden alın. Üzerinde üretici firmanın kim olduğu bulunsun. Marketten aldığınız bal hileli olursa şikayet edeceğiniz adres de belli olur. Raflardaki ballar her zaman daha güvenlidir. Daha teşhir edilmemiş çok sayıda sahte bal üreten firma var. Bu firmaların da teşhir edilmesi gerekir'' diye konuştu.



VD(OE/CK)