Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, ramazan bayramı öncesi halk sağlığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden olduğunu vurgulayan Dr. Külekçi Uğur, şöyle dedi:

"Ancak ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girerler. Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise 'oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketir. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleri."

Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, bayramda tatlı tüketiminin de arttığını hatırlattı. Dr. Külekçi Uğur, "Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmek gerekir" dedi.

Dr. Külekçi Uğur, bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımının artırılması, günde 1.5- 2 litre su içilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Külekçi Uğur, "Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmeli. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlar. Bu nedenle 'yaşam stili aktiviteleri' olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama geçilmeli, düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmeli" diye konuştu.



GG(EE/BT)