Avukat Taylan Özgür Eker, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi'nde terör suçlarından tutuklu çocukların cezaevi yönetiminin ve adli tutukluların şiddet, işkence, taciz ve tecavüzüne uğradığını öne sürdü. Mağdur olan çocukların geçen yıl mayıs ayında İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi'ne başvurup, yaşananları anlattığını belirten Eker, şunları söyledi: "Terörle Mücadele Yasası (TMK) mağduru çocuklar, cezaevine girdikleri ilk gün infaz koruma memurları tarafından 'siz teröristsiniz' diyerek dövülmekte, akıllı durmaları konusunda copla tehdit edilmektedir. Mağdur çocuklar cezaevi idaresi tarafından adli tutuklular içinden belirlenen koğuş temsilcilerine 'adam' edilmeleri ve eziyet etmeleri için teslim edilmektedir. TMK mağduru çocuklar adli tutuklular tarafından şahsi işlerinde kullanılmakta ve çocuklara işkence edilmektedir. Çocuklar koğuş sorumlularının, diğer adi tutuklularının kendilerine karşı bu özel tutumları ve canice uygulamalarının cezaevi müdürü ve gardiyanların bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını ifade etmişlerdir. TMK mağduru çocuklar, başka çocukların tutukluların taciz ve tecavüzüne maruz kaldığını duyduklarını ifade etmişlerdir."

'ADALET BAKANLIĞI AYNI KOĞUŞTA KALMAYA ZORLUYOR'

Eker, Adalet Bakanlığı'nın da terör suçundan tutuklu çocukları uyuşturucu, cinayet ve taciz gibi suçlardan tutuklu kişilerle aynı koğuşta kalmaya zorladığını iddia edip, dayak, taciz ve tecavüz olaylarına zemin hazırladığını öne sürdü.

Terör suçundan tutuklu çocukların adli suçlarken tutuklu kişilerle aynı koğuşta tutulmasının yasaya aykırı olduğunu, bu konuda endişe ve şikayetlerin kamuoyu ile paylaşıldığını ancak Adalet Bakanlığı'nın uygulamada ısrarını sürdürdüğünü söyleyen  Eker, Çocuk tutukevlerinde işkence ve diğer hak ihlallerinin son bulması için öncelikli olarak terör suçu mağduru çocukların adli çocukların arasına konulması uygulamasının sonlandırılmasını, cezaevlerinin sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularının denetimine açık hale getirilmesini istedi.

BAKANLIK: KAPASİTE FAZLALIĞI YOK 

Adalet Bakanlığı ise 282 kapasiteli cezaevinde halen 201 çocuk hükümlü ve tutuklunun bulunduğunu, kapasite fazlalığı nedeniyle 'bir yatakla iki üç kişinin yatırıldığı' iddiasının doğru olmadığını açıklamıştı. Söz konusu iddiaların yeni olmadığının belirtildiği açıklamada, söz konusu iddiaların 12 Temmuz 2011'de Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildiği de hatırlatılmıştı.


MKA(OA/AAA)(FOTOĞRAF)