TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Elektrik Mühendisleri Odası'na ait binada düzenledikleri basın toplantısında Antalya, Burdur, Isparta illerinin elektrik dağıtımını sağlayan AKEDAŞ'ın özelleştirilmesine karşı olduklarını duyurdu. Toplantıda açıklama yapan TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Vahap Tuncer, özelleştirme sonrası özel şirketlerin kâr etme güdüsüyle hareket etmesinin elektrik faturalarına da zam olarak yansıyacağını söyledi.

TÜRKİYE'NİN 6'NCI BÜYÜK ŞEBEKESİ

AKEDAŞ'ın özelleştirilme ve ihale sürecini anlatan Tuncer, 15 milyon dolar geçici teminat mektubu olan ihalede ön yeterliliği kabul gören 9 firmanın, 11 Kasım'a kadar teklifini idareye teslim edeceğini kaydetti. AKEDAŞ'ın 1 milyon 800 bin abonesiyle 5'inci, 7.2 milyar kwh elektrik tüketimiyle Türkiye'nin 6'ncı büyük şebekesi olduğunu belirten Tuncer, Antalya'nın da 5.5 milyar kwh tüketim ile 81 il arasında 6'ncı sırada yer aldığını kaydetti. Tuncer, yüzde 9.2 oranıyla kayıp kaçak açısından orta düzeyde bir şebeke olan Antalya'nın, ticari abonelerinin çok olması nedeniyle kârlı bir işletme olduğunu aktardı.

'KAR ETME GÜDÜSÜ'

Yapılacak özelleştirme sonrası sadece kâr etme güdüsüyle hareket edecek özel şirketin arıza, bakım, onarım ve tesisleşme çalışmalarını aksatacağını öne süren Tuncer, "Fiyat eşitleme mekanizmasının, özelleştirme sürecinin tamamlanmasından sonra devre dışı bırakılmasıyla her bölge kendi elektrik fiyatını belirleme hakkına sahip olacak ve bu durum elektrik faturalarına zam olarak yansıyacaktır" dedi.

Tuncer, dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonraki sürece bakıldığında bölgelerden gelen şikayetlerin arttığını, enerji kesintisinde sıklık yaşandığını, yeni yerleşim yerlerine elektrik verilmemesi gibi sorunların çıktığını ve altyapı çalışmalarının aksadığını anlattı.

'DAHA AZ HİZMET, DAHA FAZLA KÜLFET'

Tuncer, özelleştirme ihalelerinin tamamının kamuoyunda tartışmalı hale geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Özelleştirme adeta yabancılaştırma ve zam şeklinde algılanmaya başlandı. Ekonomik düzelme için çare olmadığı, halka daha az hizmet, daha fazla külfet olarak geri döneceği bilinen özelleştirme uygulamalarından ve başta enerji özelleştirmelerinden derhal kaçınılmalı. Halka kesintisiz, kaliteli, ucuz enerji sağlamak temel yaklaşım haline getirilmeli."

'950 ÇALIŞAN 400'E DÜŞTÜ'

Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İlhan Metin de, Türkiye'de 21 bölgedeki dağıtım şirketinin 16'sının özelleştirildiğini, bir tanesinin mahkemelik, 3'ünün ihale sürecinde, birinin de 2013'te ihaleye çıkacağını anlattı. Özelleştirme sonrası 16 bölgede hizmet kalitesinin ve çalışanlar için iş güvencesinin azaldığını belirten Metin, "Kâr eden AKEDAŞ'ı özelleştirmek kabul edilebilir değil. İhale sürecini takip edeceğiz" dedi. Metin, özelleştirme ilanı çıkmasının ardından 950 kişinin çalıştığı AKEDAŞ'ta 400 civarında personel kaldığını aktardı.



TY(SU/COŞ)