İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nda Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığını temsilen gözlemci olarak seminere Deniz Kurmay Albay rütbesiyle katılan Hasan Karagöz, kendisinin denizci olduğunu, Genelkurmay Başkanlığına atandıktan sonra ilk defa Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın seminerine katıldığını belirtti. Karagöz, seminer sonuç raporuna da bir katkısının olmadığını anlatarak, davada sanık olarak yargılanan denizci askerlerin hiçbirini de seminerde görmediğini anlattı. Duruşmada seminere gözlemci olarak katılan Ahmet Arıkan, Muharrem Özcan ve Oktay Ceylan da tanık olarak dinlendi. Seminerde darbenin konuşulmadığını söyleyen tanıklar 3 gün boyunca katıldıkları seminerde sıradışı bir görüşmenin gerçekleşmediğini anlattılar. Tanıkların dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, dosyada bulunan seminer ses kayıtlarının dinleneceğini belirtti.


"ÖZKÖK VE YALMAN DİNLENMESİNİ TALEP EDİYORUM"


5-7 Mart 2003 tarihindeki seminerin ses kayıtlarını dinlenilmeden önce söz alan sanıklardan emekli Korgeneral Hayri Güner, "Duruşmada dinlenilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile Genelkurmay Başkanlığı yapan emekli Ogeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ dahil dinlenilen tanıkların hepsinin komutanların verdiği emirleri takip ve kontrol eden karargah subaylarıdır" dedi.


Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tutum ve davranışları ile emirlerinin gerekçelerini ve sonuçlarını bizzat kendilerine sorulması gerektiğini ifade eden Güner, "Komutanlardan biri buraya 1 saat, diğeri ise uçuş dahil 3 saat mesafede ikamet etmektedir. Savcılık makamı Özkök'ün kıta intikalleri ile ilgili emrini, rivayetlere inanmak veya Yaşar Büyükanıt'a sormak yerine bizzat Özkök'e sormalıdır. Maddi gerçeğin bir an evvel ortaya çıkması için her iki komutanın yarın veya ergeç Perşembe günü ifade vermesinin sağlanmasını talep ediyorum" dedi.


"GELSİNLER SÖYLEDİKLERİ LAFIN ARKASINDA DURSUNLAR"


Tutuklu sanıklardan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık da, Yalman ve Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesinin davada yargılanan 365 sanığın ortak talebi olduğunu belirtti. Sarıışık, "Lütfen gelsinler. Bir kurumda herşeyden komutan sorumludur. Cevabını o vermek zorundadır. 2 komutanın mutlaka gelmesi gerekir. Harp okuluna girenler 'Ölüme kadar beraberiz' yemini ederler. Silah arkadaşlarının yanında durmaları gerekir. 'Biz ölüme kadar beraberiz' diyorlar. Gelsinler söyledikleri lafın arkasında dursunlar" diye konuştu.


Mahkeme duruşmaya ara verdi. Aranın ardından delillerin değerlendirilmesi aşamasında seminere ilişkin ses kayıtları dinlenilecek.


SK (MK)