"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanıklı davanın 82. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 171 tutuklu sanık hazır bulundu. Hakim albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 78 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar emekli Orgeneral Ergin Saygun ve İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada ayrıca 9 tanık da dinlenmek üzere hazır bulundu.


TANIK TAŞ: ŞÜPHE HİSSETMEDİM


Mahkeme Başkanı Ömer Diken dinlenmesi için kürsüye çağırdığı tanık emekli albay Süleyman Taş'a, tanıklık hakları hatırlatılarak, yemini yaptırıldı. Tanık Taş, 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen seminere Kara Kuvvetleri Komutanlığı temsilen 3 gün boyunca gözlemci olarak katıldığını, o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda görevli albay olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in, "Söz konusu seminerde askeri müdahalenin tartışıldığı iddia ediliyor. Siz bir gözlemci olarak iddia ile ilgili bilginiz ve görgünüz,şüpheniz oldu mu ?" sorusuna tanık Taş, "Ben seminerde herhangi bir şüphe hissetmedim" diye konuştu. Seminerde dış tehdidin kendi ilgi alanında olduğunu anlatan Taş, Kara Kuvveleri Komutanlığı İstahbarat Başkanlığı'ndan görevliyken katıldığı seminerde, kendisi açısından rapor koordinatör şube müdürlüğüne rapor edilecek bir husus görmediğini söylediğini ifade etti.


"ARADAN 9 YIL GEÇTİ"


Tanık Taş, "Koordinatör albay Nevres Erkin'e benim açımdan rapora yazılcak bir husus olmadığını söyledim" dedi. Üye hakim Ali Efendi Peksak'ın seminerde konuşulan hususları hatırlıyor musun? şeklindeki sorusuna tanık Taş, "Bu gün günlerden 5 Mart 2012. Aradan 9 yıl geçti. Takdir edersiniz ki 9 yıl büyük zaman dilimi. Diğer bölümler de dikkatimi çekecek bir şey de olmadı. Çekseydi herhalde unutmazdım. Ben sadece kendi bölümümü dinledim" diye konuştu.


"SEMİNERİN YIL DÖNÜMÜ"


Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan da seminere gözlemci olarak katılan kişileden daha en ufak birşey hatırlayana rastlamadığını ifade ederek, seminerdeki konuşmalara ilişkin ses kayıtlarından bazı bölümler okudu. Savcı Kaplan tutuklu sanıklardan İhsan Balabanlı'nın "Özellikle zırhlı unsurları kullanarak gözdağı vermek veya cezalandırma şeklinde yapacağım bu harekat sonunda daha önce hassas bölgeler olarak değerlendirdiğimiz metro meydanı var Fatih'te komutanım. Cem Evi, Gazi Mahallesi Mezarlığı, Gazi Kültür Evi bir önceki yansıda da vardı. Bu bölgelere süratle zırhlı unsurlarım gösteri harekatı şeklinde intikal edecekler. Senaryoda da belirttiği gibi otuz kişinin öldüğü bir Fatih bölgesinde artık bizim copla kalkanla davranmamız geride kalmıştır" konuşmasını anımsatarak, "Senaryoya uygun bir beyan mıydı" diye sordu. Tanık Taş da, Balabanlı'nın çok yakın bir arkadaşı olduğunu belirterek, "Balanlı'nın bu konuşmasını hatırlayamadım. Aradan 9 yıl yıl geçti. Bugün 5 Mart" diye konuştu. Başkan Ömer Diken de bugün dava konusu plan seminerinin düzenlenlenmesinin yıldönümü olmasının ilginç bir tesadüf olduğunu ifade ederek, "Denk gelmiş zamanın bir akımı var. Böyle bir denk gelme" diye konuştu. Tanık Taş, seminerde 'Balyoz', 'Suga', 'Oraj' gibi planları görmediğini, konuşulduğuna da şahit olmadığını söyledi. Tutuklu sanık İhsan Balabanlı'da savcının sorduğu soruya değinerek, "Biz bu sorunun cevabını Haziran 2011'de vermiştik. Burada geçenler askeri terimlerdir. Hatırlatmak isterim" diye konuştu.


"HATIRLARDIM"


Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, "Seminerde hangi plan konuşuldu hatırlıyor musunuz?" sorusuna Taş, "Seminerde Egemen Hareket Planı konuşuldu. Bir tek aklımda kalan o" ifadesini kullandı. Tutuklu sanıklardan Korgeneral Nejat Bek'in,"Darbeyi içeren planlar konuşulsaydı hatırlar mıydınız? sorusuna tanık Taş, "Hatırlardım. Farklı şey insanın aklından gitmez" dedi.


"BALYOZ, ORAJ SUGA'YI DUYMADIM"


Tanık Doğan Arslan de albay rütbesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı'nı temsilen seminere 3 gün boyunca gözlemci olarak katıldığını söyledi. Mahkeme Başkanı Diken'in, "Seminerde askeri darbenin provasının yapıldığı iddiasıyla ilgili görgünüz, bilginiz oldu mu?" sorusuna tanık Arslan da "Seminerde hukuka aykırılık hissetmedim. Seminerde rutinin dışına çıkıldığını hissetmedim" dedi. Savcı Kaplan'ın, "Seminerde büyük mağaza isimleri geçti mi" sorusuna tanık Arslan "Hatırlamıyorum" dedi. 3 gün boyunca seminere katıldığını söyleyen tanık Arslan 'Çarşaf', 'Suga' ve 'Oraj' gibi planları hiç duymadığını" ifade etti. Üye Hakim Peksak'ın "Seminerde uç noktada fikir öne süren oldu mu?" sorusuna tanık Arslan, "Beni heyecanlandıran bir şey olmadı. Böyle bir şey algılamadım. Hatırlamıyorum" dedi. Duruşma tanık ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor.


(BB)