Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), Rize’de kadın sağlığına yönelik olarak, 'Sadece Benim İçin' adıyla seminer düzenledi. Kanser vakalarına ve son günlerin tartışılan konusu kürtaja değinilen seminer İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapıldı. Seminere Rize Vali Vekili Hakan Burak Uz, Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ve TAJEV Başkanı Prof.Dr. Cihat Ünlü ile hekim, ebe ve sağlık çalışanları ve kadınlar katıldı. 

Türkiye genelindeki 4'ncü toplantıyı Rize'de yaptıklarını söyleyen TAJEV Başkanı Prof.Dr. Cihat Ünlü'den sonra konuşan Doç.Dr. Gültekin, Türkiye'de doğum kontrol metodu kullananların oranının yüzde 46 olduğunu anlatırken, kadınların yüzde 54'ünün 'kazara' hamile kaldığını, kürtaj ve sezaryenin tartışılması gerektiğini söyledi. Slayt gösterisi eşliğinde konuşan ve 25 gün önce ilk doğumunu sezaryanla yapan eşinin ağlayan görüntüsünü ekrana yansıtan Doç.Dr. Gültekin, "Korkudan ağlıyor. Demek ki bende de bir hata var. Ben de bir kadın doğumcu olarak hanımı normal doğuma ikna edememişim" dedi.

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç Dr. Murat Gültekin, Türkiye'de kanser vakalarında artış olduğunu, 2002 yılında 10 kişiden birinin kanserden hayatını kaybetmesine rağmen bu rakamın 2009 yılında 5 kişiden 1'i olarak değiştiğini söyledi. Doç.Dr. Gültekin, "Artış devam edecek. Yılda 150 bin insanımıza kanser teşhisi konulacak. Ancak bu  verilere göre Türkiye halen dünya ortalamasının altında" dedi.

Slyat gösterisi eşliğinde açıklamalarını sürdüren Doç.Dr. Gültekin, Çernobil kazasının 20'nci yılında bölgede ilk kez kapsamlı bir çalışma yapıldığını kaydederek, şöyle dedi:

"Bu çalışmalarda bölgede bir farklılığa rastlanmadı. Ege'de kanser hastalığı daha fazla. Diğer bölgelere göre Karadeniz’de farklı bir artış görünmüyor. Karadeniz’de kanser vakaları yıllar itibariyle artıyor. Ama Türkiye’deki artış göz önüne alındığında daha az bir ivme ile artış oluyor. Doğu Karadeniz illeri arasında da belirgin bir kanser vaka farklılıkları yok. Rahim ağzı kanseri yapan HPV virüsü, cinsel yolla bulaşıyor. Nataşalarla artış oldu mu diye baktık. Karadeniz bölgesinde diğer bölgelere göre belirgin bir fark bulunmadı.

"TÜRKİYE’DE YÜZDE 54 KAZARA HAMİLE KALIYOR"

Aynı zamanda kadın doğum uzmanı olan Gültekin, konuşmasının ikinci bölümünde kadın sağlığı, tartışılan kürtaj ve sezeryan konusuna değindi. Gültekin, "1993 yılında yüzde 33 seviyelerinde olan doğum kontrol metodu kullanma oranlarını yüzde 46’ya çıkardık. Kullanmayan da yüzde 54. Bunlar da kazara hamile kalıyor. Kürtajı hamileliği önleme metodu olarak kullanıyoruz. Elbette istenmeyen gebeliği de önlemeliyiz. Doğum kontrol metodu kullanma oranını yüzde 100'lere çıkaracağız. Avrupa genelinde yüzde 10-15'ler arasında yürüyen sezeryan oranlarını ülkemizde benzer oranlara indirmek istiyoruz. Hastanede doğum oranlarımız yüzde 94’lere kadar yükseldi. Kürtaj da sezeryanda tartışılsın" dedi.

AĞLAYAN EŞİNİN FOTOĞRAFINI GÖSTERDİ

Gültekin, slayt gösterisinde ekrana yansıyan kadını göstererek, "Bu benim eşim. 25 gün önce ilk doğumunu sezaryanla yaptı. Korkudan ağlıyor. Demek ki bende de bir hata var. Ben de bir kadın doğumcu olarak hanımı normal doğuma ikna edememişim. Bunları tartışmadan doğru yolu bulamayız" diye konuştu.

Seminer, gün boyu sağlıklı gebelik ve doğum süreci, kısırlık, aile planlaması ve üreme sağlığı ile meme kanseri konularında yapılan konuşmalarla devam etti. Seminer sürerken salon dışında bekletilen gezici araçla kadınlar meme taramasından geçirildi.



MK(TM/İD)