ÇÜ'nün kampüs alanı içinde kalan ve mülkiyeti Maliye Bakanlığı ile ÇÜ'ye ait Sarıçam İlçesi Remzi Oğuz Arık Mahallesi'nde bulunan 1758 dönüm arazi, geçen 8 Şubat'ta yeni kurulacak üniversitelerle ilgili çıkartılan yasa doğrultusunda, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Yükseköğretim Kurumu, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Adana Valiliği'nin yaptığı ortak protokolle, kampüs alanı olarak gösterildi.

REKTÖR DURDURMAYA ÇALIŞTI

ÇÜ yönetimi bu protokolün uygulanmaması için Adana 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık ise, alınan karar doğrultusunda 5 Nisan'da kendilerine tahsis edilen arazide zemin etüdü yapılması için iş makinelerini polis eşliğinde götürdü. 'Narenciye Gen Bahçesi' olarak kullandıkları alanda sondaj çalışması yapılacağını haber alan Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 60 kişi, iş makinelerinin önüne geçerek çalışmaları durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 100 polisin güvenlik önlemi aldığı olayda, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile Adana Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Erhan Yıldırım arasında sert tartışmalar yaşandı. Tartışmaların ardından çevik kuvvet polisleri, iş makinelerinin önünü kesen öğretim üyeleri ve öğrencileri zorla uzaklaştırdı. Öğretim üyeleri ve öğrenciler dirense de, polis çemberi arasında iş makineleri bahçeye sokuldu ve sondaj çalışması tamamlandı.

BAKANLIĞIN YAZISI DİKKATE ALINDI

ÇÜ'nün başvurusunu değerlendiren Adana 1'inci İdare Mahkemesi, "Söz konusu arazideki turunçgil ağaçlarıyla ilgili Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 26 Nisan 2012 tarihli yazısı incelendiğinde turunçgillerin özel söküm makineleriyle sökülerek başka yere taşınma imkanı bulunmadığı görülmektedir" diye görüş açıkladı. Arazideki yapılacak işlemlerin uygulanması halinde 'telafisi güç zarar doğurabileceğini' belirten mahkeme heyeti, oybirliği ile 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, "Narenciye ekili araziye girip sondaj çalışması yaptıklarında, hukuki sürecin beklenmesi gerektiğini açıklamıştık. Mahkeme bu kararıyla 'bekleyin' dedi. Yeni kurulan üniversiteye başka yer bulunabilir. Bu arazi yok edilmemeli" diye konuştu.