Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Geriatri Fizyoterapistleri Derneği işbirliğinde, düzenlenen '1'inci Uluslararası Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi Geriatrik Fizyoterapi Kongresi' İzmir'de başladı. Kongrenin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, doğrudan insanı ilgilendiren sosyal politika uygulamalarının masa başından alınacak kararlar olmadığını dile getirdi. Yeni olmalarına rağmen bilimsel araştırmalara en çok bütçe ayıran ve araştırmalardan çıkan sonuçları uygulamaya koyan bakanlık olduklarını dile getiren Zahteroğulları, şöyle dedi:

"Sosyal politikalarda 'Yanlış yaptık düzeltelim' diyemezsiniz. Böyle bir lüksümüz yok. Yapılan çalışmalarla Türkiye sosyal politikalar açısından iyi bir noktaya geldi. 2012 yılında sosyal yardımlar için ayrılan para 19 milyara çıktı. Sosyal politikalar refahı artırırken, refahın tüm kesimlere yayılmasını sağlar. Biz refah toplumu yarattığımız zaman gelişmiş, kalkınmış bir ülke olacağız. Kimse açıkta, aç kalsın istemiyoruz. Sosyal politikayı oluşturan ama denetleyen, hizmeti daha çok yerel yönetimden, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından almaya yönelik gelecek programımız var. Bu özelleştirme değil, toplumun başka kesimlerinin dinamizminden yararlanma arayışıdır. Dünyada da bu böyledir."

"ENGELLİ İSTİHDAMINDA BÜYÜK ADIM"

Altyapı çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi yıl sonuna kadar engelliler ve yaşlılar ile ilgili yönetmelik çalışmalarını tamamlamak istediklerini anlattı. 2012 yılında engelli istihdamı konusunda yeni bir dönem başlatmayı başardıklarını anlatan Çiftçi, şöyle dedi:

"Özürlü Memur Seçme Sınavı sayesinde engellilerin karma sınava girerek, aynı şartlarda rekabet etmekten kurtuldu. 7 bin 749 kontenjanın 5 bine yakınına yerleştirme yapıldı. Atamalar devam ediyor. Kadrolarımız vasıflı engelli bulamadığımız için boş kaldı, özellikle sağlık, tarım ve diyanet alanında. 2013'ün başında aynı sınav sonucuyla tekrar yerleştirme yapılabilecek." 

Geriatri Fizyoterapistleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Nuray Kırdı, yaşlanan nüfusun gelişmiş ülkeler düzeyinde hizmet alabilmesi için gerekli sağlık politikalarını oluşturmanın önemine dikkati çekti. Dünya nüfusunun yaşlandığını, bu nedenle yaşlılara verilen hizmetlerin de öneminin arttığını ifade eden Prof. Dr. Kırdı, "Kongrenin amacı ülkemizde artan yaşlı nüfusun gelişmiş ülkeler düzeyinde hizmet alabilmesi için gerekli politikaların oluşturulmasına katkı sağlamaktır" dedi.

23 Kasım 2012 tarihine kadar sürecek kongre boyunca yaşlı bakım ve rehabilitasyonu, ileri yaş turizmine yönelik çalıştaylar, sunumlar ve oturumlar yer alacak.