Gazze ablukasını delmek üzere 30 Mayıs 2010 tarihinde yola çıkan 'Mavi Marmara' gemisine İsrail askerlerince uluslararası sularda yapılan baskında, 9 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Baskın ardından soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, İsrail Genelkurmay eski Başkanı Rav Aluf Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin hakkında 9'ar kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açtı. Davanın ilk duruşması İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6- 9 Kasım tarihlerinde yapılacak. Dava öncesi 'Mavi Marmara' gemisine Alanya'dan binen 8 kişiden 4'ü, talimatla Alanya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi. Kimlik ve adres tespiti ardından Murat Ersin Kaplan, İzzettin Geçen, Mevlüt Koç ve Enver Aslan'ın ifadesi alındı.

SİLAHSIZ GEMİYE SALDIRDILAR

'Mavi Marmara' baskınında yaralanan Mevlüt Koç ifadesinde, gemiye binerken Türkiye'de gümrük kontrolünden geçtiklerini, üzerindeki bıçağa bile el konulduğunu söyledi. Geminin tamamen silahtan arındırılmış olarak yola çıktığını belirten Koç, "İsrail askerlerince darp edildim. Hafif yaralandım. Ağır yaralanan ve şehit olan arkadaşlarım var. Bizi darp eden, kelepçeleyen, eşyalarımızı yağmalayan, zorla İsrail'e götüren, alıkoyan İsrail askerleri, onlara emir veren komutanları ve İsrail devletinden şikayetçiyim" dedi.

Murat Ersin Kaplan, Enver Aslan ve İzzettin Geçen de verdikleri ifadede saldırı anını anlatarak, gemide hiç silah bulunmadığı söyledi.

GİZLİ SERVİS SORGULADI

Adliye çıkışında açıklama yapan İzzettin Geçen, Gazze'ye insani yardım taşıyan gemiye İsrail askerleri tarafından düzenlenen saldırıda 9 kişinin öldüğünü, 70 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Baskında yaralanan 1 kişinin de halen yoğun bakımda olduğunu belirten Geçen, İsrail'den yaptığı katliamların hesabının sorulması gerektiğini söyledi. Bu yargılamada İsrail'in ceza alması halinde bunun ilk olacağını anlatan Geçen, "Bundan sonra yapacakları katliamlara engel olması için davayı çok önemsiyoruz. İsrail'de hapishanede 3 gün boyunca kaldık. O süre içerisinde İsrail gizli servisi tarafından sorgulandık. Bize baskı uyguladılar" dedi.

Murat Ersin Kaplan ise İsrail'in, tek amacı Gazze'deki mağduriyeti gidermek için yola çıkan silahsız gemiye saldırdığını söyledi.