Bölgesel bazda dünyada en çok mavi bayrağa sahip olan Antalya'da, geçen yıl 324 plaj ve 17 marina mavi bayrak aldı. 25 Şubat'ta Bodrum'da toplanan ulusal jüri, başta Antalya olmak üzere birçok bölgeden mavi bayrak alabilecek tesisleri belirledi. Akdeniz ve Ege'de ağırlıklı olan tesisler 2012 için mavi bayrak almak için uluslararası jürinin kararını bekliyor.

Antalya Mavi Bayrak Koordinatörü Lokman Atasoy, 2012 yılında geçen yılki sayının geçileceğini umduğunu söyledi. Ulusal jüri seçiminin Antalya için olumlu geçtiğini ve tahmin ettikleri hedefe doğru ilerlediklerini vurgulayan Atasoy, "Şimdi sırada uluslararası jürinin değerlendirmesi var. Nisan ayında gerçekleşecek uluslararası jüri toplantısında Antalya'nın kaç mavi bayrak aldığını hep birlikte öğreneceğiz. Benim tahminlerim 2011 yılını geçeceğimize yönelik" diye konuştu.

Turistlerin mavi bayrağa dikkat ettiğini aktaran Atasoy, "Özellikle Avrupalı için mavi bayrağın anlamı çok önemli. Türk turizminin başkenti Antalya'ya yakışan bir mavi bayrak portföyümüz olacak" dedi.

ANTALYA ULUSAL KATEGORİDE RAKİPSİZ

Atasoy, ulusal kategoride Antalya'nın rakipsiz olduğunu, uluslararası kategoride İspanya, Yunanistan ve Fransa'nın ardından Türkiye'nin dördüncü sırada yer aldığını söyledi. Lokman Atasoy, şunları kaydetti:

"2011 yılında mavi bayrak uluslararası sıralamada 511 bayrak ile İspanya birinci, 387 bayrak ile Yunanistan ikinci, 337 bayrak ile Fransa üçüncü ve 324 bayrak ile Türkiye 4'üncü sırada yer alıyordu. Bu yıl 13 mavi bayrak önümüzde olan Fransa'yı geçeceğiz. Bundan hiç şüphe duymuyorum. Uluslararası mavi bayrak bütünlüğünde Türkiye'nin uluslararası sıralamasını belirleyen bölge ise Antalya. Bu çok önemli bir yükümlülük."

Mavi bayrağın çok önemli bir faktör olmasının turizmcileri mavi bayrak kriterlerini dört dörtlük uygulamaya ittiğini sözlerine ekleyen Atasoy, "Mavi bayrak yok ise turist direkt o tesisi listesinden çıkartıyor. Mavi bayrağı olmayan bir tesis, balkonu, camları, banyosu, tuvaleti olmayan bir eve benzetilir. Kim bu özellikleri eksik olan bir evde kalmak ister. Turist için en önemli unsur tatili süresince kullandığı plajın ve denizin temizliği, güvenliği. Mavi bayrak turiste bunun garantisini veriyor" diye konuştu.



İL(HA/CK)