Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe ile Yalova, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale ve İstanbul’dan belediye başkanları, birliğin istişare toplantısı için Kocaeli'de biraraya geldi. 104 belediye başkanının katılımıyla gerçekleşen toplantı öncesi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Körfezi’ndeki kirlilikle ilgili mücadelenin detaylarını anlattı. 

Karaosmanoğlu, Körfez'in temizlenmesinde en büyük etkenlerden birinin deniz uçağı ile yapılan kontroller olduğunu belirtirken, fabrikaların ve gemilerin havadan kontrolle denize atık boşaltmasının tamamen önüne geçildiğini, önce çok büyük para cezaları uygulandığını, günümüzde ise artık ceza kesilemediğini belirterek bunu da şu sözlerle açıkladı:

"İlk günlerde yüksek oranda cezalar kestik, artık ceza kesilmiyor. Çünkü İzmit Körfezi’ne giren tüm gemiler, körfezin sahibi olduğunu, gerekli denetimlerin yapıldığını biliyor. Her gün körfez üstünde uçuş yapan uçağımız, yangınları da havadan tespit edip, anında müdahale etmemizi sağlıyor. Ben deniz uçağıyla denetim modelini Marmara Denizi’ne örnek gösteriyorum. Marmara genelinde böyle bir çalışmanın yapılmasını öneriyorum." 

Başta Bursa Büyükşehir ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe olmak üzere tüm üye belediyelerin başkanları yardımcılarını da görevlendirerek deniz uçağı ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmeye çalıştı.



MB(MB/SS)