Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Raşit Urhan, kuş çeşitliliği bakımından Işıklı Gölü’nde daha önce hiç çalışma yapılmadığını dile getirerek, kuş türü envanterini iki yılda çıkardıklarını söyledi. Prof. Dr. Urhan şu bilgileri verdi:

"Gölde kaç çeşit kuş var? Kuşların nesilleri tükenmiş mi? Yaşam tehlikeleri var mı? Bunları belirlemek için proje başlattık ve ayda en az iki kez arazide gözlemleme yaptık. Göl çevresinde oluşturulan 12 ayrı istasyonda kuşları gözlemledik. İki yıllık araştırma sonucunda 16 takımdan 52 familyaya ait 217 kuş türünün varlığını tespit ettik. Bu kuşların 101 türünün gölde ürediğini belirledik. Göldeki bazı kuşların mevsimlere göre göç ettiğini ya da bölgeyi geçiş noktası olarak kullandığını saptadık. Göl uluslararası doğa koruma kriterlerinde bulunan tepeli pelikan, küçük kerkenez ve büyük orman kartalını barındırıyor. Ayrıca tehlikeye yakın türlerden pasbaş patka, kara akbaba, akdoğan ve kuzgun ile küçük akbaba da mevcut."

'SAZLARIN KESİLMESİ VE AVLANMA ZARAR VERİYOR'

Son yıllarda gölde tahribat yaşandığını kaydeden Pdof. Dr. Urhan, Işıklı Göl’deki yaban hayatı için gelişmelerin son derece tehlikeli olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"101 kuş türü gölü üreme alanı olarak kullanıyor. Ancak kuşların korunak ve üreme alanı olarak kullandığı sazlıklara büyük zarar verildiğini belirledik. Sazlık bölgeler sazlar kesilerek tahrip ediliyor. Çok miktarda sazlığın kesilmesi kuşların üreme alanlarına zarar veriyor. Yuvalama alanı bulamayan kuşlar da gölü terk ediyor. Ayrıca bölgede yapılan gece ve gündüz avcılığı doğal hayatı olumsuz etkiliyor. Özellikle gece projektörle avlanma yaygın şekilde yapılıyor. Bunların mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Kuşlara yaşam alanı bırakılmadığı takdirde doğal denge bozulur. Her canlının yaşam alanı vardır. Kuşlara bunun gibi doğal alanlarda yaşam hakkı vermezseniz ya bulundukları bölgeyi terk ederler, ya da yok olup giderler. Işıklı’da kırmızı alarm verilmelidir."

'BALIK DA AZALDI'

Çivrilli balıkçılar ise, Işıklı Göl’de bir zamanlar bol miktarda bulunan aynalı sazan ve turna türü balıkların hızla azaldığını söyledi. Balıkçılar, “İsrail Sazanı ve Kadife cinsi balıklar tatlı sularda çoğalınca, Işıklı Göl’ün aynalı sazanı ile turna balıklarının popülasyonu da azaldı” dedi.



TY(İÖ/COŞ)