UÜ. Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tayar, kurban edilmek için pazara getirilen hayvanların gerekli sağlık kontrollerinden geçirilmeleri gerektiğini söyledi. Kurban almadan önce insanların özellikle büyükbaş hayvanlarda olması gereken kulak küpesi, hayvan pasaportu'na dikkat etmesini istedi.

"UYGUN YERLERDE KESİM YAPIN"

Kurbanların uzman kişiler tarafından kesilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Mustafa Tayar, sahibinden kaçan hayvanların yakalanmasının ibadetin güzelliğini kapattığını, çirkin görüntüler ortaya çıkardığını açıkladı.

Hayvan kesiminin bir ameliyat olarak düşünülmesini isteyen Prof.Dr. Tayyar, "Hiçbirimiz apandisit ameliyatını yolda olmak istemeyiz. Sakal kesmek için bile belli bir yer vardır. Onun için kurban kesimi mutlaka hayvan kesim yerlerinde, mezbahalarda uygun yerlerde yapılmalıdır. Kurban kesimi hayvanın acı çekmemesi için uzman kişiler tarafından yapılmalı. Eline her bıçak alan kendini potansiyel kasap olarak düşünüyor. Umarım bu sene olumsuzluklar yaşanmaz. Her sene birkaç vatandaşımızı kendisini kesmesi sonucu ölümle sonuçlanan olaylar görebiliyoruz" dedi.

"KESİMDEN 8 SAAT ÖNCE YEM VERMEYİN"

Kesimden 8 saat önce kurbana yem verilmesinin durdurulmasını isteyen Prof. Dr. Tayar, "Hayvanlara bu süre içersinde kesimin kolay, etinin daha kaliteli olması için bol bol su içirilmeli. Kurban kesildikten sonra yanlış yapılan bir uygulama var. Hayvan kas halindeyken, seyirirken et parçalanıp poşetlere konarak kaldırılıyor. Bu doğru değil. Kurban kestikten sonra en az 6 saat dinlendirilmeli. Daha sonra ise et ya küçük parçalara veya kıymaya dönüştürülmeli. Bu kavurma da olabilir ama etin mümkün olduğunca az elle teması sağlanmalı. Bu süreçten sonra etler, buzdolabı veya derin dondurucuda saklanmalı" diye konuştu.



ST-HT (FK/AAA)