Doğu Anadolu bölgesinde yağışların az olması nedeniyle kuraklığın hüküm sürdüğünü anlatan Erzurum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Serhat Fıratlıgil, geçen yıla oranla yem bitkisi üretiminin dörtte bir oranında düştüğünü ifade etti. Kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında aşırı artışa dikkat çeken Fıratlıgil, geçen yıl tonu 150 lira olan otun şu anda 550 lirayı bulduğunu belirtti. Kuraklığın acısının gelecekte çıkacağını vurgulayan İbrahim Serhat Fıratlıgil, şöyle konuştu:

"Yem fiyatlarında yüzde 300-400'e fırlayan fark var. Yetiştirici panik içinde. Yem darlığı nedeniyle besledikleri hayvanları çok ucuz fiyata satmaya başladılar. Hayvancılığın geleceği olan ve sağım yapılan süt inekleri kasaplara götürülüyor. Verilen kredilerle 7 bin liraya alınan sığır 1000 liraya kasaba veriliyor. Krediler neredeyse boşa gitmiş olacak. Kuraklığın acısı gelecekte çıkacak. Et fiyatları tüketiciye aşırı biçimde yansıyacak. Yetiştiricilere hayvan başına 300 liralık destekleme primi verileceğinden söz ediliyor. Bu netleşirse yetiştirici yem alımında biraz ferahlayacak. Biz hayvan ithalatına karşıyız. Sorunların bu noktaya gelmesindeki asıl neden hayvan ithalidir. Avrupa'dan ne kadar kalitesiz, kasaplık, genetik materyali bozuk hayvan varsa ülkemize getirildi. Gözlemlerimize göre gelen hayvanların bir çoğu bölgeye hem uymadı hem de genetik olarak bozuk olduğu için işletmeleri zarara uğrattı. İthalatın bir an önce durdurulması, ülkemizin ihtiyacı olan sığırın ıslah yöntemler kullanılarak yetiştirilmesi şart. İthal edilen hayvanlar gerçekten bu ülke için büyük bir ayıptır. Yapılmaması gereken bir şeydi."

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Serhat Fıratlıgil, yem darlığını aşmak için üretimde kullanılan kepek, pamuk ve soya küspesine ugulanan KDV'nin kaldırılmasını, gümrük vergilerinin sıfırlanmasını istedi. 



NÖ(KS/AK)