LİDER İRAN UYRUKLU


Aralarında polis ve askerlerin de bulunduğu 72 sanığın yer aldığı iddianamede suç örgütünün liderinin, İran uyruklu Mahmut İbrahimiye olduğu belirtildi. İbrahimiye’nin geçimini kumarhane işletmek gibi yasal olmayan yollardan sağladığı ve Tuzla, Beykoz ve Başakşehir ilçelerinde kumarhane işlettiği ifade edildi. Örgütün kumar faaliyetlerini yürüttüğü bölgelerdeki polis ve jandarma görevlileri ile ilişki kurarak kumar oynatılmasına göz yumulması, baskın yapılmaması ve yapılacak baskınlardan önceden haber verilmesi konusunda açıkça veya zımni olarak anlaşma sağladıkları ve bu anlaşma çerçevesinde kamu görevlilerine rüşvet verildiği iddianamede yer aldı. Mahmut İbrahimiye'nin kumar oynamak için yer temin eden ve kumar faaliyetlerini sürdürebilmek için askeri personele ve emniyet mensuplarına rüşvet verilmesi talimatı vererek bizzat takibini yapan, kamu görevlileri ile görüşme yaparak rüşvet vermek kaydı ile anlaşma sağladığı vurgulandı.


YARBAY DA VAR ASTSUBAY DA


İddianamede, İbrahimiye’nin kumarhanelerinin varlıklarını rahatlıkla sürdürebilmek, olası baskınlardan haberdar olmak, yapılan baskınlardan sonra ise faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilmek amacıyla İstanbul İl Jandarma Komutanlığında görevli Yarbay M.A., Binbaşılar A. R. Ç., Ö. S., Astsubaylar Z. D.ve A. Ö. ile de anlaştığı belirtildi. Çetenin, rüşvet karşılığında yapılacak olan baskınlardan haberdar edildikleri belirtildi.


GARSONİYER İSTEMİŞ


Suç örgütü lideri Mahmut İbrahimiye ve suç örgütü yöneticisi Yaman Can’ın, kumarhaneye yapılacak baskınlardan önce haberdar olabilmek Jandarma Binbaşı A. R. Ç. ve Jandarma Yarbay M. A.’nın tüm özel isteklerini yerine getirdikleri hatta garsoniyer kiraladıkları, karşılığında kumar haneye yapılacak operasyonlar öncesi bilgi edindikleri iddianamede yer aldı.


AYDA 10 BİN DOLAR VERİYORLARDI


İbrahimiye’nin kumarhanenin bulunduğu bölgede çalışan ve baskınlardan bilgisi olan Jandarma Astsubay Z. D. ile de ilişki kurduğu vurgulana iddianamede, Z.D.’ye her ayın 10’unda ve 25’inde düzenli olarak 5 bin dolar rüşvet verildiği, verilen bu paraların kumarhanede gider olarak personel üzerinden kayıt altına alındığı kaydedildi.


MİT ELEMANI İÇİN İZİN İSTENDİ


Öte yandan iddianamede, eski bir MİT görevlisi de yer aldı. Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan ve iddianamede 62 sanık olarak yer alan eski MİT’çi M. F. B. ile ilgili ‘Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme’, ‘Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma’ suçlarından dava açıldı. Ancak M. F. B. ’nin dosyasının bir bölümü ayrıldı. M. F. B. ’nin görevdeyken suç örgütüne yardım ettiğini belirleyen savcılık, M. F. B. ’nin bu suçlardan da soruşturulması için Başbakanlık’tan izin istedi. Başbakanlığa gönderilen yazı da M. F. B. ’nin “suç örgütü üyeliği, suç örgütüne yardım etmesi ve görevini kötüye kullanması suçlarından’ soruşturması gerektiği belirtildi. Başbakanlıktan yanıt bekleyen savcılık, iddianamede ‘Emekli MİT görevlisi M. F. B. 'nin görevli iken suç örgütü üyeliği, suç örgütüne yardım etmesi ve görevini kötüye kullanması suçlarından ayırma kararı verilerek soruşturma izni istenmiştir’ denildi.


M. F. B. 'nin diğer sanıklarla telefon konuşmalarının da yer aldığı iddianamede, M. F. B'nin  ev adresinde yapılan aramalarda el bombası ve mermi bulunduğu da belirtildi.


SG (MK)