İddiaya göre iki eşli olan Mesut Y., kızı Tülay'ı kardeşinin evli olan oğlu ile başlık parası karşılığında dini nikahla 'kuma' olarak evlendirmeye karar verdi. Ancak bu evliliğe karşı çıkan genç kız, 4 ay önce babası tarafından dövülünce, evden kaçarak polise başvurdu. Başından geçenleri anlatarak, amcasının oğluyla 'kuma' olarak evliliğe karşı çıktığı için töre gereği öldürüleceğini söyleyen genç kız, savcılık kararıyla Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne yerleştirilerek koruma altına alındı.

'EVLENDİRMEYECEĞİZ' DEDİLER, KORUMA ALTINDAN ÇIKTI

Yaklaşık 3 ay koruma altında kalan genç kızın yakınları, amcasının oğlu ile 'kuma' olarak evlendirilmeyeceği ve İzmir'de yaşayan ağabeyinin yanına gönderileceği sözünü vererek, sığınma evinden ayrılmaya ikna etti. Koruma altından kendi isteğiyle çıkan Tülay Y., İzmir'deki ağabeyinin yanına gönderildi. Yaklaşık 1 ay önce İzmir'e giden baba Mesut Y., iddiaya göre kızına, 'yeğeniyle evlenmesi için' yeniden baskı yapmaya başladı.

Baskılardan bunalan genç kız da İzmir'den kaçarak, Diyarbakır'da yaşayan ablası ve eniştesinin yanına sığındı.

KIZI TESLİM ETMEYEN DAMAT İNFAZ EDİLDİ

Kızlarının 'kuma' olmayı reddedip ablasının yanına sığınması üzerine baba Mesut Y.'nin  topladığı aile meclisi, Tülay Y.'nin 'törelere karşı geldiği için' infaz edilmesine karar verdi. Ailenin aldığı infaz kararı, kızın sığındığı enişte Mehmet Yakında'ya bildirildi. Ancak Mehmet Yakında, Tülay'ın bu evliliği istemediğini belirterek 'ne olursa olsun teslim etmeyeceğini' söyleyince aralarında gerginlik başladı.

İddiaya göre defalarca tehdit edilen Mehmet Yakında, buna rağmen baldızını ailesine teslim etme yince, 12 nisan günü, işyerinin önünde tabanca ile vurularak öldürüldü.

ÇAY BARDAĞINDAKİ PARMAK İZİNDEN BELİRLENDİ

Olayın ardından geniş çaplı soruşturma başlatan polis, Yakında'nın işyerinin karşısındaki kahvede bir süre oturup çay içen bir kişi tarafından vurulduğunu tespit etti. Polis, görgü tanıklarının ifadesi üzerine saldırganın çay içtiği bardağı alıp detaylı inceledi. İncelemede bardaktaki parmak izlerinin yaklaşık 15 yıl önce başka bir suçtan kaydı bulunan Mesut Y.'ye a ait olduğunu belirledi. Polis, Mesut Y.'yi gözaltına almak için gittiği evinde olmadığını ve ortadan kaybolduğunu belirledi.

Olayla ilgili aile fertlerinin ifadesinin alınmasının ardından, damat Mehmet Yakında'nın, 'töre gereği öldürülme kararı alınan baldızını teslim etmediği için öldürüldüğü' ortaya çıktı. 

GENÇ KIZ AYRINTILARIYLA ANLATTI

Zorla 'kuma' verilmek istenen ve buna karşı çıktığı için hakkında töre gereği öldürülme kararı verilen Tülay Y., poliste verdiği ifadede yaşananları ayrıntılarıyla anlattı. Polis, damadını öldürdüğü öne sürülen Mesut Y.'yi her yerde ararken, genç kızı öldürmek için töre kararı alan aile meclisi üyeleri hakkında da soruşturma sürdürüldüğü belirtildi.

Eniştesinin, kendisini korumak için canından olduğu Tülay Y. ise devlet tarafından koruma altına alındı.



CA(GG/COŞ)



Tülay Y. : Tülay Yararlık

Mesut Y.: Mesut Yararlık