Mersin'in ticari, sosyal ve kültürel yaşamının merkezi olan Uray Caddesi-Atatürk Caddesi- Cumhuriyet Meydanı güzergahının canlılığını yitirerek adeta bir çöküntü haline geldiğini belirten Yrd.Doç.Dr Tolga Ünlü, önemli tarihi yapıların da kaderine terk edildiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Tolga Ünlü, "Tarihi Kent Merkezi Projesi, siyasi irade eksikliği nedeniyle yaşama geçirilemedi. Ancak Mersin kruvaziyer turizminden faydalanmak istiyorsa, tarihi kent merkezini yeniden canlandırmalı" dedi.

Projeyi ve son gelişmeleri değerlendiren Yrd.Doç.Dr. Tolga Ünlü, Latin Katolik Kilisesi ile Arap Ortodoks Kilisesi arasında kalan alanın eski kent merkezi olduğunu belirterek, "Bu alan toplumsal yaşam açısından önemini kaybetti. Yatırımların batıdaki yeni koridorlara kaymasıyla çalışma alanları da giderek azalıyor ve kan kaybı sürüyor. Kent merkezindeki çöküntüleşme hızlanıyor" dedi. Bölgenin, bir zamanlar Mersin'in liman ve Akdeniz kenti kimliğini simgelediğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Ünlü, "Bu kimlik kaybolmaya başladı, eski Mersin özelliklerini yitirmeye başladı" diye konuştu.

'SİYASİ İRADE EKSİK KALDI'

Tarihi Kent Merkezi Projesi'nin fiziksel düzenleme, sosyal etkinlikler ve siyasi irade olmak üzere 3 ayak üzerinde durabileceğine değinen Yrd.Doç.Dr. Ünlü şöyle devam etti:

"Mersin'deki sorun, siyasi irade sorunu. Proje geliştirecek altyapı var, sosyal etkinlikleri düzenleyecek altyapı var, ama siyasi irade eksik. Siyasi iradeden kastımız belediyelerdir. Kentin siyasi olarak sahibi belediyelerdir. Kent merkezi için konuşursak bu alanın sahibi Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi'dir. Biz 2006'da Uray Caddesi'nde, Atatürk Caddesi'nde, Cumhuriyet Alanı'nda neler yapılması gerektiğini anlattık. Ama proje üretmede tıkanıklık yaşandı. Bu konuyu gündeme getirdiğimizde Mersin'in batısında bu kadar alışveriş merkezi patlaması yoktu. Belediyeler, alışveriş merkezi patlaması döneminde eski şehir merkezinin canlılığını yitirmemesi için tedbir alabilirdi, ama alamadılar."

'GEÇ KALMIŞ SAYILMAYIZ'

Tarihi Kent Merkezi Projesi'nin kruvaziyer turizmiyle ilgili hedefleri destekleyeceğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Ünlü şunları söyledi:

"Bu alanın kimliği, kültürel ve sosyal ağırlıklı kullanım alanlarının yaratılmasıyla değişebilir. Bu durum kruvaziyer turizmi için de çekicilik yaratır. Mersin'i, Akdeniz'deki bazı liman kentleri gibi çekici hale getirebiliriz. Biz projemizde, kruvaziyer rıhtımının mevcut liman içersinde olmasını öngörüyorduk. Limandan çıkan turistlerin Katolik Kilisesi'nin olduğu yerden tarihi kente girmesini, oradan Çamlıbel'e kadar bir yürüyüş rotasını izleyerek gezmelerini öngörüyorduk. Bu kruvaziyerle gelen turistin Mersin'de bir gün geçirmesi anlamına gelirdi. Tarihi kent merkezini canlandırma şansımız hala sürüyor. Er ya da geç bu yapılmalı. Ne kadar gecikirsek ekonomik ve sosyal kazançlar da o kadar azalır. Kruvaziyer turizmi çalışmaları bu proje için yeni bir umut oldu."

BELEDİYE VE MTSO TAŞINMAMALI

Tarihi kent merkezini yeniden canlandıracak uygulamaların, belediyelerin herhangi bir yatırımından daha ucuza mal olacağına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Ünlü şu önerilerde bulundu:

"Bu aynı zamanda tarihi yapıların korunması için de önemli bir yöntem. Türkiye'de tarihi yapıların korunması denilince akla tek tek koruma geliyor ve burada sorumluluk vatandaşa yükleniyor. Oysa bu işin sorumluluğu siyasi iradede, yani belediyelerde olmalı. Tarihi yapıları tek tek korumak da çözüm değil. Yapılar, bulundukları alanla, çevresiyle birlikte korunmalı. Mersin'de, Antik Han, tek başına korumaya alındı, restorasyon çalışmaları yapıldı. İlk başlarda iyi gibi göründü, ama günümüzde orası da bir çöküntü haline geldi. Çünkü Antik Han'ın etrafındaki yapılar düşünülmemişti. Tarihi Kent Merkezi Projesi ise yapıların tek tek korunmasını değil, bir alanının bütünün korunmasını ve kent insanlarının bu mekanları kullanmasını esas alıyor. Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Büyükşehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) bölgeden ayrılması düşünülüyor. Ancak, bu hatalı olur. Bu iki kurum, tarihi kent merkezinde kalmalıdır."


AŞ(OA/AAA)(FOTOĞRAF)

 

---- KUTU ------


Kruvaziyer turizm



Kruvaziyer turizmi, deniz temelli turizm kategorisinde yer alıyor. Kruvaziyer turizminde liman ziyaretleri, limana yakın yerlerde ziyaret ve alışverişlerden oluşan aktiviteler vardır. Kruvaziyer gemilerin uğradığı limanlar ve bu limanlarda, kruvaziyer turistlere sunulan turistik hizmetler, ev sahibi ülkelerin ağırlıkla yatırım yaptıkları alanları oluşturuyor. Ancak, kruvaziyer turizmin temelinde deniz ve gemi seyahati vardır. Gemi seyahati, gemide sunulan her türlü hizmet ve liman ziyaretlerinden oluşan bir turistik ürün olarak kruvaziyer turizmi, ayrıca diğer ulaştırma ve konaklama hizmetlerinden de yararlanmaktadır. Kruvaziyer gemi seyahati belirli limanlardan başlar. Belirli sayıda limanlar arasında ve belirli sürede sürecek olan seyahatin öncesinde ve sonrasında, katılımcıların ulaşımı ve konaklaması, turistik ürünün diğer bileşenleridir.


/