"ÇOK MUTLU BİR YÜZ YIL YAŞADI"


Keriman Halis Ece Tamer için Teşvikiye Camii'nden cenaze töreni düzenlendi. Tamer'in cenazesine kızı Ece Sarp Yener, damadı Kut Sarp Yener, torunu Emine Sarp Yener, oğlu Biltin Sanus, erkek kardeşi Turgan Ece, kardeşleri Fotuş Tunak ve Erdem Ece, erkek kardeşi Turgan Ece'nin torunu sinema ve dizi oyuncusu Kenan Ece ile ailenin yakınları katıldı. Cenazede organizatör Erkan Özerman, tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, dizi oyuncusu Deniz Uğur gibi isimler de hazır bulundu.

Keriman Halis'in tabutu üzerine çocukların, torunların, kardeşlerin yazılı çiçekler konuldu. Taziyeleri kabul eden erkek kardeşi Turgan Ece "Hepimizin gurur duyduğu bir insandı. Çok üzgünüm. Ablamı kaybettim çok üzgünüm" dedi. Damadı Kut Sarp Yener de "Son dakikaya kadar aklı başındaydı. Çok güzel bir hayat yaşadığını söyledi. Çok gururluydu. Bu kadar büyük alaka duymaktan da gurur duyuyordu. Çok mutlu bir yüz yıl yaşadı" diye konuştu. Torunu Emine Sarp Yener "Yaşlıydı. Kalp yetmezliğinden kaybettik" dedi.


"SON RÖPORTAJINI BENİMLE YAPTI"


Cenazeye katılan tiyatro oyuncusu Haldun Dormen, "Ben en azından onu tanıma fırsatı buldum. Keriman Hanımı bundan 12 yıl kadar önce, 'İlk Türk Kadınları' adlı bir film yaparken tanıdım. Keriman Hanım da onlardan biriydi. Kızı Ece hanım vasıtasıyla tanıştım evine gittim konuştum. Sonra o da Afife gecesine geldi. Filmini gördü. Alkışlandı. Selam verdi halka. Çok da mutlu oldu. Ben de ona bunu yaşattığım için çok mutlu oldum" diye konuştu.


Dizi oyuncusu Deniz Uğur de "Bir semboldür. Hepimizin gurur duyması gereken bir isimdir. Cumhuriyet kadınını temsil eder. Modern Türk kadınını dünyaya tanıtmış olan kişidir 1932 yılında. Kolay değildi. Büyük bir medeni cesaretti. Bütün eğitimiyle cesaretiyle örnek olmuştur diye düşünüyorum. Hepimize gurur veren bir insandı. Nur içinde yatsın" dedi.

Keriman Halis'in aile dostu olduğunu söyleyen organizatör Erkan Özerman de "Annemin de çok sevdiği bir hanımefendiydi. 2007'de kendisine rica ettim. 40 - 50 senedir röportaj yapmıyordu. Son röportajını benimle yaptı. Çok güzel bir röportajdı. Bütün aileyi de yakından bildiğim için çocukluğundan başladık. Dünya güzeli oluşunu, Atatürk'ün çektiği telgrafı resimleriyle güzel bir röportaj yapmıştık. Elimizde bir tek o kaldı. Dün akşam haber verdiler. Ben de ilk uçakla Paris'ten cenazeye geldim" dedi. Özerman röportaj sırasında gözyaşlarını tutamayarak, "Yazılmasını istediği şeyi yazdım. Bütün arzusu gençliğindeki ailesinin yazılmasıydı. Annem gibi Çerkezdi. Son Osmanlı hanımefendisi gitti. İki sene önce buradan annemi uğurladık. Şimdi de Keriman Hanım'ı uğurluyoruz" diye konuştu.


ABLASINI GÖZYAŞLARIYLA UĞURLADI


Keriman Halis Ece Tamer'in cenaze namazı sırasında ön safta yer alan kardeşi Turgan Ece gözyaşlarını tutamadı. Turgan Ece hıçkırarak ağladı. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazında sonra Ece Tamer'in naaşı cenaze aracına konuldu. Bu sırada erkek kardeşi Turgan Ece ablasının tabutuna dokunarak ağladı. Turgan Ece'yi Keriman Halis'in kızı ve torunu ile kendi torunu Kenan Ece teskin etmeye çalıştı. Keriman Halis Ece Tamer'in cenazesi Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.


(BB) (FOTOĞARFLI)