Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü hazırladığı iki projeyle hijyen ve sağlıklı beslenme konusuna dikkat çekmeye çalışıyor. Belediye başlattığı 'Bir Bardak Vitamin' projesiyle Alanya'da yeterli derecede meyve tüketimi özendirilmesini hedefliyor. Sağlık beslenmeyi özendirmeyi hedefleyen bir diğer proje ise 'Gördüğüne Kanma, Etiketine Bakmadan Alma'. Bu projede ise gıda maddeleri alınıken sadece ambalajına ve son kullanma tarihine değil, ürünün içeriğinin de dikkatle incelenmesi amaçlanıyor.

KONSANTRE YERİNE DOĞAL MEYVE

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Özcan Saraç, Alanya'da onlarca meyve ve sebze çeşidi yetiştirildiği halde tüketimin yeterince olmadığını kaydetti. Sağlılık yaşam için meyve tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Saraç, başta çocuklar olmak üzere insanların dikkatini bu noktaya çekmek için 'Bir Bardak Vitamin' projesini başlattıklarını vurguladı. Konsantre içecekler yerine sıkma meyve suyu ya da meyve tüketilmesinin sağlık açısından çok daha yararlı olduğunu belirten Saraç, "Karadeniz’de yapılan 'hamsi şenliği' gibi Alanya'da meyve şenliği yaparak meyve tüketilmesini sağlayacağız. Okullara öncelik verdiğimiz proje ile doğal meyvenin daha sağlıklı ve gerekli olduğunu anlatacağız. Meyvenin suyu ve salatası ayrı ayrı tüketilebilir. Meyveler vitamin deposu olması yanında doğal bir ilaç" dedi.

OKUL KANTİNLERİNE MEYVE REYONU

Okullarda meyve ve sebzenin sağlık açısından yararlarını anlatmaya başladıklarını kaydeden Saraç, projenin hedef kitlesinin çocuklar olduğunu söyledi. Bu amaçla okul kantinlerinde mutlaka meyve reyonları bulunması gerektiğini belirten Saraç, şunları söyledi:

"Bütün meyvelerin yetiştirildiği, sebze- meyve cenneti Alanya'da bu konuda daha hassas davranmalıyız. Meyve tüketim günleri, meyve şenlikleri düzenleyerek halkı tüketim konusunda teşvik edilmesi için girişimde bulunacağız. Özel günlerde ayrıca tüketici aldığı meyve sebzenin yetiştirme şartlarını uygulamalı olmasada görsel materyallerle öğrenme şansı bulabilir. Bu konuda pazarcılar odası, ziraat odası, hal komisyoncuları, tarım dernekleriyle birlikte hareket ederek üretilen sebze meyvenin çöpe değil farklı tüketim metotları ile insan vücuduna faydalı hale gelmesi konusunda mücadele edeceğiz."

'GÖRDÜĞÜNE KANMA, ETİKETİNE BAKMADAN ALMA'

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Özcan Saraç, 'Gördüğüne Kanma, Etiketine Bakmadan Alma' projesi kapsamında ise tüketicileri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını anlattı. Öncelikle hangi maddelerin sağlık açısından yararlı olduğunun bilincinin gelişmesi gerektiğine değinen Saraç, "Alışveriş yapılırken ürünlerin sadece ambalajının güzel olmasına veya son kullanma tarihine bakılması yeterli değil. Alınan ürünün etiketi detaylı olarak mutlaka incelenmeli. Ürünün son kullanma tarihi geçmemiş olması sağlıklı ürün olduğu anlamını taşımaz. İçeriğindekinin fayda veya zararını bilirsek tüketim daha bilinçli olur dolayısıyla daha sağlıklı oluruz. Bu konuda dikkat çekebilmek için yaptığımız uygulamayı, okullar, toplu taşıma araçları, kamu kuruluşları ve apartmanlara astığımız broşürlerle anlatıyoruz" diye konuştu.



ÖY(SU/CK)