Antalya'da bugün başlayan ve Polis Akademisi Başkanlığı'nca düzenlenen 4'üncü Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nda, San Diego Üniversitesi'nden Katharine Petrich 'Unutulan Köşelerdeki Radikaller: Latin Amerika'daki Hizbullah neden bir küresel tehdit oluşturmaktadır' başlıklı sunum yaptı.

Petrich, Hizbullah'ın 1980'li yıllarda Lübnan diasporası sayesinde Latin Amerika'ya yerleştiğini kaydetti. Örgütün Paraguay- Arjantin ve Brezilya'da üçlü sınır bölgesinin dünyadaki en büyük gayrimeşru para ticaretinin merkezi olarak anılan bölgeye yerleştiğini belirten Petrich, üçlü sınır bölgesinde 6 ila 12 milyar dolar arasında değişen miktarda kara paranın aklandığını kaydetti.

Hizbullah'ın, zaman içinde bölge vasıtasıyla tüm dünyadaki operasyonlarını finansal açıdan yürütebileceklerini gördüğünü kaydeden Katharine Petrich, “Hizbullah üçlü sınırda uyuşturucu ticaretinin çok büyük kısmını gerçekleştirmektedir" dedi. Katharine Petrich, Hizbullah'ın Latin Amerika varlığı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hizbullah, bölgedeki ana aktörlerle irtibat kurdu. Kolombiya ve Meksikalı uyuşturucu kartelleri, Rusya ve Lübnan mafyaları gibi pek çok aktörle temasları var. Hizbullah, Kolombiya'ya girmeye başladı ve ana rotalar doğuya kaydı. Kolombiya kokaininin yüzde 50'sinin Avrupa ve Türkiye'ye girmesini sağladılar. Büyük bölümü Türkiye üzerinden geçiş yapıyor. Bir tahmine göre yılda tek bir rotada 10 milyar dolar para geçiyor. Bu aslında küresel ekonomiyi düşünecek olursak çok büyük olmayabilir, ama örgütün Ortadoğu aktivitelerini desteklemek için yeter bir kaynak. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez bu gayrimeşru aktörlere destek oldu. İran ve Rusya ile yakın ilişkiler kurdu. Venezüella sınıraşan suç örgütleri için cennet gibi. Başkan Chavez devletin bazı işlevlerini de Hizbullah'a devretti. Elçilikler vasıtasıyla çalışıyorlar."

ROTANIN EN UÇ NOKTASINDA TÜRKİYE VAR

Katharine Petrich, bu tabloya rağmen hala Latin Amerika'nın ana terörizm merkezi, terörist tehdit olarak görülmediğini söyledi. Petrich, “Hizbullah ve çeşitli gruplar, Kolombiya'da ağ kuruyor. Meksikalı uyuşturucu kartelleriyle bir araya gelirlerse büyük bir ağ kurabilirler" dedi. Hizbullah'ın gün geçtikçe Orta Amerika'da kök saldığını belirten Katharine Petrich, şöyle dedi:

“Ben ağlar ve rotalarla ilgileniyorum. Hizbullah'ın çok miktarda uyuşturucu, silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yapabilecek olması çok büyük bir problem. Bununla mücadelede balon etkisini unutmadan her iki uçtan baskı uygulanmalıdır. Rotanın en uç noktasında Türkiye yer alıyor. Kolombiya, Brezilya, Arjantin hükümetleriyle işbirliği yaparak Hizbullah'ı hem başlangıç hem de rotanın sona erdiği Türkiye'den baskı altına alarak tedarik zincirini kırma yoluna gidilmelidir. Bunun için siyasi iradenin de güçlü olması gerekir."