Hüseyin Barut, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 1 milyon 222 bin 288, Antalya'da ise 170 bin civarında klima satışının yapıldığını belirtti. Yaz mevsiminin gelmesiyle ev, araç ve toplu yaşam alanlarında klima kullanımının arttığına değinen Barut, klimaların sorunsuz çalışması ve sağlık sorunlarına yol açmaması için uzmanlarca bakımının yapılması gerektiğini söyledi.

DÜZENLİ BAKIM YAPTIRILMALI

Klima bakımının önemini anlatan Barut, kullanım yerlerine göre split klimaların 6 ay ya da yılda bir yetkili kişiler tarafından özel kimyasal maddelerle temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Antalya'da geçen yıl birkaç defa klima nedeniyle yangın çıktığını hatırlatan Barut, şunları kaydetti:

"Split klimalar mevcut ortamdaki havayı sirküle eder. Bir kişi hapşırık veya öksürük ile virüsü ortama saldığında, klimanın çalışma prensibi gereğince, havayı iç üniteden geçirerek tekrar ortama bırakır ve o ortamın sağlıksız olmasına neden olur. Klimaların bakımı sadece hijyenik bakım değildir. Klimanın bağlı olduğu elektrik tesisatının, voltaj ve bakım değerlerinin, tüm soket ile kablo bağlantılarının kontrol edilmesi gerekir."

YASAL ZORUNLULUK GETİRİLMELİ

Klima kullanımının okul, alışveriş merkezi, hastane gibi toplu yaşam alanlarında daha fazla olduğuna dikkat çeken Hüseyin Barut, bu alanlarda hastalık riskinin arttığını da dile getirdi. Barut, özellikle toplu yaşam alanlarında klima sistemlerinin periyodik bakımının ve denetiminin yasal olarak zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Barut, vatandaşlara klima kullanılan ortamda temiz hava solumak, klimanın ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla klimanın bakımını düzenli olarak yaptırmaları çağrısı yaptı.

Araçlarda kullanılan klimalara ilişkin de önerilerde bulunan Hüseyin Barut, araç motoru çalıştırıldığında derhal klimanın açılmamasını, aracın havalandırıldıktan ve bir süre çalıştıktan sonra klimanın devreye girmesinin sağlık için uygun olduğunu kaydetti.