Karayolları 16'ncı Bölge Müdürü Murat Elbir, 2012 yılı çalışmaları ve yaklaşan kış mevsimine karşı aldıkları tedbirler hakkında bilgi verdi. Elbir, Sivas il sınırları içerisinde 2 bin 83 kilometrelik bir yol ağı bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yollarımızın yatırım programında bulunan 48 projesinde 2012 yılında çalışmalar gerçekleştirdik. 2012 yılı sene başında bölgemiz için ayrılan ödenek 31 milyon liraydı. Biz yıl içerisindeki taleplerimiz sonrasında 180 milyon liralık bir kaynak daha temin ederek 211 milyon liralık bir harcama gerçekleştirdik. 21 kilometrelik bölünmüş yol, 32 kilometre tek yol iyileştirmesi ve 53 kilometre 'bsk' dediğimiz, halk arasında kaymak asfalt olarak bilinen yol yapım çalışması gerçekleştirdik. 534 kilometre sati kaplama çalışması, 3 adet köprü yapımı, 1373 metrekare trafik düşey işaretlemesi, 642 bin metrekare trafik yatay işaretlemesi ve 32 kilometre trafik oto korkuluk çalışması gerçekleştirdik. 2012 yılının sonuna kadar iklim el verdiği sürece bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz."

Elbir son 10 yılda Sivas'ta 2 milyar liralık harcama yapıldığını söyledi.

'TUZ YOLU BOZUYOR'

Kışın karla mücadele kapsamında yollara atılan tuzun asfalta zarar verdiğini vurgulayan Elbir, yaklaşan kış nedeniyle sürücülere uyarılarda bulundu. Elbir, "Bölgemizde karla mücadele için 4 ayrı şube merkezimiz ve 12 adet de bakım evimiz mevcut. Kış süresince bu bakım evlerimizi 24 saat boyunca açık tutuyoruz. Buralarda 331 işçi, 116 makine ile birlikte kar mücadelesini etkin bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Karla mücadele içinde yaklaşık 3 bin ton tuz temin ettik. Ancak tuz yolu bozuyor. Attığımız her kürek tuz ilkbaharda bize çukur olarak geri dönüyor. Bakım maliyetlerimizi artırıyor. Belki sürücülerimiz gerekli tedbirleri alırsa, gerekli yerlerde zincir takarak yola çıkarsa biz daha az tuz kullanıp yollarımızı daha uzun ömürlü hale getirebiliriz. Düz yolda bile 'Karayolları niye tuz atmıyor?' şeklinde bir yaklaşım var. Ama bu yanlış bir yaklaşım. Biz çok riskli olan virajlarda ve yüksek eğimli yerlerde tuz kullanımını öngörüyoruz. Bu noktada sürücülerimiz kar tipi lastik ve zincir kullanırsa yaşanacak olumsuzlukları bertaraf etmiş oluruz" diye konuştu.



GC(EA/CK)